Lekkers of lief woordje: Wat werkt het beste om je hond te trainen?

Hond training

“Hondstrouw”. Het is niet voor niets dat de eigenschap “loyaliteit” aan honden gelinkt wordt. Maar blijven onze harige vrienden ons eigenlijk trouw uit vriendschap of gewoon omdat we hen elke dag een bomvolle kom brokken serveren?

Advertentie

hond training beloningEen onderzoek van de Amerikaanse neurowetenschapper Gregory Berns geeft een geruststellend antwoord: de meeste honden verkiezen een complimentje van hun baas boven iets lekkers als beloning. Met een MRI-scan werd de hersenactiviteit van 15 honden bestudeerd terwijl ze allerlei opdrachten moesten uitvoeren. In één van de experimenten kregen de honden een object te zien dat ze moesten volgen om een lekkere beloning te verdienen. In een tweede experiment kregen de honden geen snoepje, maar wel een lief woordje van hun baas als ze het goed deden. En in een derde fase kregen ze helemaal niets wanneer ze gehoorzaamden. De resultaten waren verrassend: 13 van de 15 honden verkozen de bevestiging van hun baasje boven een lekkere snack. Wat bovendien opviel, was dat de honden waarbij de hersenen het felst reageerden op de complimentjes in het eerste experiment, meer teleurgesteld waren in de laatste fase, wanneer ze helemaal niets kregen.

Advertentie

Het onderzoek suggereert dat honden niet zomaar gehoorzamen omdat het de snelste weg naar voedsel is, maar toont aan dat ze ook menselijke bevestiging op prijs stellen. En dat is een groot voordeel tijdens het trainen: een lief woordje is pakken goedkoper dan hondensnoepjes!

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]