Markeren: meer dan “zomaar een plasje”

markeren

Kleine plasjes, grote plasjes. Markeren is niet “zomaar” naar het toilet gaan. Hondengedragsdeskundige Judith Fick vertelt er meer over.

Advertentie

Markeren betekent dat een hond zijn geur achterlaat in de omgeving waar hij geweest is. Honden nemen veel informatie op over soortgenoten in hun omgeving, doordat ook zij hun geur verspreiden. Waar veel geuren ons ontgaan, is je hond de hele dag bezig met geuren uit te zetten en op te snuiven. Je hond heeft namelijk een bijzonder goede neus. Zijn belevingswereld gaat dus veel meer over geuren dan die van ons. Waar wij vooral onze informatie op doen door te kijken en te luisteren, zijn honden vooral bezig met hun neus.

Heel veel kleine plasjes
Als je hond markeert, doet hij tijdens de wandeling heel veel kleine plasjes. Dus in plaats van één keer of een paar keer goed te plassen, is hij vooral bezig overal zijn plasjes achter te laten. Dit markeren is vaak doelbewust en gericht. Waar een hond plast om zijn blaas te legen op “zomaar” een plek, wordt er aan de markeerplek vaak veel aandacht besteed. Eerst ruiken wat er allemaal te ruiken valt en dan daar markeren. Soms komen er, zeker aan het einde van de wandeling, nog maar een paar druppels uit. Voldoende om toch nog wat geur achter te laten!

Waarom markeert een hond?
Door te markeren laat de hond weten dat hij ergens geweest is. Hij laat letterlijk zijn geur achter. Honden plassen ook vaak op elkaars plasjes. Je ziet dus regelmatig dat een plek waar een andere hond geplast heeft, ook gebruikt wordt door jouw hond om te plassen. Een soort beantwoording van berichten. Waar jij op sociale media berichten achterlaat over waar je geweest bent, zo doet je hond dit tijdens de wandeling. Het is dus heel sociaal gedrag. Snuffelen en markeren is zeker iets waar je je hond elke dag de tijd voor moet gunnen, het is “honds” gedrag en hoort bij zijn repertoire. In plaats van het lezen van sociale-mediaberichten van anderen, snuffelt je hond erop los om informatie op te doen over zijn omgeving. Snuffelen is een intensieve bezigheid, maar ook stressverlagend. Het doet veel honden goed om veel te snuffelen tijdens de wandeling.

‘Snuffelen en markeren kan je vergelijken met sociale-mediaberichten lezen en uitzenden’

Hoog markeren
Sommige honden halen halsbrekende toeren uit om hun geur zo hoog mogelijk te verspreiden en gaan daarbij soms zelfs op hun voorpoten (in een handstand) staan. Waar kleine hondjes plassen en soms ook poepen op deze manier, plassen en poepen grotere honden ook vaak hoog. Reuen tillen hun poot dan zeer hoog op, of poepen op een struik. Ligt je geur hoger, dan wordt deze beter verspreid. Het hoog markeren dient dus een doel. Niet zo gek dus dat honden vaak paaltjes uitkiezen om tegen aan te plassen in plaats van “gewoon” in het gras. Misschien heeft het ook iets te maken met grootheidswaanzin. De manier waarop honden wel op de grond hun geur achterlaten, is het vegen van de pootjes door het gras. Honden doen dit vaak na het plassen of poepen en soms ook tussendoor. (Tekst gaat verder onder foto.)

markerenOok teefjes markeren
Het is trouwens niet zo dat alleen reuen markeren. Sommige teefjes doen het ook en tillen daarbij soms zelfs ook een pootje op. Het teefje plast dan een beetje zoals een reutje dat doet. Als een teefje loops is, kan ze extra markeren om haar geur te verspreiden.

Advertentie

Markeren op ‘ongewenste’ plaatsen
Sommige honden markeren ook op spullen, tegen mensen hun benen aan, op andere honden en soms ook thuis of bij anderen binnen in huis. Dit is natuurlijk geen gewenst gedrag, de hond moet leren dat dit niet de bedoeling is. Corrigeren of straffen hoeft niet, want de hond zelf is zich van geen kwaad bewust. Zorg dat je de hond goed in de gaten houdt, dicht bij hem in de buurt blijft en dat je aan-kondigende signalen herkent. Begrens je hond op tijd. Meer over het begrenzen van gedrag van je hond, lees je via de hier. Ruim sporen van urine op spullen en plekken waar je niet wilt dat je hond plast, altijd goed op. Omdat honden graag over elkaars urine plassen, kunnen sporen van urine uitlokken tot meer markeren op spullen en plekken waar deze sporen nog op aanwezig zijn. (Tekst gaat verder onder foto.)

markeren

‘Je kan een hond leren om slechts op één plek in de tuin te plassen’

Tijdens het wandelen
Ook tijdens de wandeling, kan je je hond aanleren waar en wanneer hij wel en niet mag markeren. Je hoeft het snuffelen en markeren niet de hele wandeling toe te staan, maar geef je hond elke dag en elke wandeling voldoende de kans om zijn natuurlijke gedrag te vertonen en zorg dat hij aan zijn “hondse” behoeften kan voldoen. Laat je je hond plassen in je eigen tuin en wil je niet dat hij overal plast? Richt een “plaszone” in waar de hond mag plassen en leer je hond dat plassen in de tuin, alleen op die plek is toegestaan. Dit doe je op dezelfde manier als waarop je je hond zindelijk hebt gemaakt.

Markeren of blaasontsteking?
Nog een kleine attentie: doet je hond ineens heel veel kleine plasjes, dan kan je ook te maken hebben met een blaasontsteking. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts.

Wil je meer weten?
Judith Fick is eigenaresse van Hondentaak en helpt honden­eigenaren bij het verbeteren van het gedrag van hun hond. Zelf heeft ze twee honden uit Spanje met uitdagende gedragingen. Judith werkt met moderne trainingsmethodes en is gediplomeerd en geaccrediteerd hondengedragstherapeute met de nodige ervaring. Je kunt mailen naar info@hondentaak.nl als je een vraag hebt over het gedrag en/of de training van je hond. Kijk op Hondentaak.nl voor meer informatie en gedrags­verbeterende cursussen.

 

 

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]