Met een hond spelen kan concentratie verbeteren

poedel
Spelen met een hond kan ervoor zorgen dat je je beter kan concentreren en je meer ontspannen voelt.
Dat blijkt uit een Zuid-Koreaanse studie.

Er zijn tal van studies die de positieve effecten van honden op mensen bevestigen. Zo kunnen honden onze stress verlagen, ons humeur verbeteren en zelfs onze bloeddruk doen dalen. Maar weinig onderzoeken tonen aan wat er precies in onze hersenen gebeurt wanneer we contact hebben met een hond. Dat is exact wat een nieuwe studie van de Konkuk-universiteit in Zuid-Korea beoogde. De onderzoekers wilden nagaan hoe specifieke activiteiten – in plaats van algemene interactie – met een hond onze stemming beïnvloedt, enerzijds door de hersenactiviteit te meten, anderzijds door een bevraging van de deelnemers.

Poedel Aro
Dertig deelnemers deden elk acht verschillende activiteiten met een hond: het dier ontmoeten, ermee spelen, het masseren, borstelen, fotograferen, knuffelen en ermee wandelen. Viervoeter van dienst was Aro, een vierjarige poedelteef, de hond van hoofdonderzoeker Onyoo Yoo. Tijdens de activiteiten droegen de deelnemers een speciale hoofdtelefoon met elektroden. Via een elektro-encefalogram (EEG) werd de hersenactiviteit gemeten. Wanneer de deelnemers met een piepspeeltje met Aro speelden en een wandeling met haar maakten in het park, werden hun alfa-hersengolven sterker: een indicatie voor stabiliteit en ontspanning. De beta-hersengolven, die in verband worden gebracht met aandacht en concentratie, werden ook sterker tijdens het spelen, maar ook wanneer de deelnemers de poedel borstelden of haar een massage gaven. Spelen met een hond kan dus de concentratie verbeteren zonder een toename van stress.
Nadat de deelnemers in totaal acht activiteiten met Aro achter de rug hadden, gaven ze aan zich minder gestresseerd, minder vermoeid en minder depressief te voelen. De studie werd gepubliceerd in PLOS ONE. Hoewel niet alle deelnemers huisdieren hadden, waren het wel allemaal mensen met een voorliefde voor dieren. Bovendien ging het slechts om een kleine groep. Dit kan mogelijk de resultaten vertekenen.

Bron: NBC, CNN

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]