Naar zee: vitamin sea voor je hond!

hond strand zee zwemmen

Rennen op het strand, graven in het zand… een beetje vitamin sea kan deugddoen. Zeker als je beste buddy erbij is!

Advertentie

Zwemmen in zee
In de zee zwemmen is niet voor iedere hond weggelegd. Sommige honden vinden het geluid van de golven erg spannend. Forceer niets en laat je hond in zijn eigen tempo op onderzoek uitgaan. Verlies hem geen seconde uit het oog. Sterke stroming kan gevaarlijk zijn. Moedig daarom je hond niet aan om diep in het water te gaan, bijvoorbeeld door zijn frisbee of bal ver weg te gooien.
Zwemmend in zee (zeker als er een sterke stroming is) kan je hond snel vermoeid raken. En op het zachte strandzand rennen is vermoeiender dan op gras. Las af en toe een rustpauze in, zodat je hond niet plots uitgeput raakt, terwijl hij in de zee zwemt. Een zwemvest is aangeraden, ook voor honden die goed kunnen zwemmen.

Zout
Honden hebben de gewoonte om van het water waarin ze zwemmen te drinken. Ze kunnen ook zeewater binnenkrijgen als ze een bal of frisbee uit het water apporteren. Zeewater is zout, waardoor de hond meer dorst krijgt en er misschien nog meer van gaat drinken. Kleine hoeveelheden zeewater inslikken veroorzaakt meestal alleen maagdarmklachten, zoals diarree, maar grote hoeveelheden kunnen fataal zijn. Symptomen van een zoutvergiftiging zijn onder andere diarree, spiertrekkingen, verzwakking en toevallen. Neem dus altijd vers drinkwater mee en voorkom dat je hond zeewater drinkt.

Schaduw
Blijf je enkele uren op het strand? Voorzie dan een schaduwplekje voor je hond, zoals bijvoorbeeld een parasol. Wees aandachtig voor tekenen van oververhitting, zoals hevig hijgen, donkerrood tandvlees, een snelle hartslag, moeizame ademhaling, onrustigheid, verwardheid en een verhoogde lichaamstemperatuur.

Onder het zand
Scherpe schelpen, scherven, aangespoeld afval, vishaken… onder het zand kan er gevaar op de loer liggen. Check na een strandwandeling of er verwondingen zijn in de mond en op de pootjes. Laat je hond ook niet likken of knabbelen zeesterren, kwallen en andere dieren. Sommige zeebeestjes zijn giftig.

Advertentie

Waar mag je hond op het strand?
Waar en wanneer je hond op het strand mag in België ontdek je op de website dekust.be. Per kustgemeente vind je er de reglementen, hondvriendelijke adresjes, dierenartsen, trimsalons en meer.

Beachfun
Drinkbakje, water en parasol ingepakt? Dan zijn jullie helemaal klaar voor een dagje plezier aan zee!

Foto: Shutterstock

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]