Nederland verbiedt fokken van kortsnuitige honden

© Shutterstock

Advertentie

In Nederland zal je moeilijk nog een Franse buldog of mopshond kunnen kopen. Nederlandse fokkers die honden met een korte snuit fokken worden voortaan bestraft.

Eigenlijk is het fokken van kortsnuitige honden al sinds maart 2019 verboden bij onze noorderburen. Dat verbod kwam er nadat wetenschappers van de universiteit van Utrecht in een onafhankelijke studie aantoonden dat  een te platte snuit ademhalingsproblemen geeft. 
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) staat in voor het naleven van deze wetgeving. 

Naar aanleiding van meldingen bij de stichting Dier&Recht voerde de NVWA in het najaar van 2019 inspecties uit bij negen hondenfokkers. Zes daarvan bleken in overtreding te zijn. Zij kregen een waarschuwing. Wordt er bij een nieuwe inspectie opnieuw overtredingen vastgesteld, dan riskeren deze fokkers een boete van 1.500 euro.

Advertentie

Richtlijnen
Bij een inspectie gaat de NVWA onder meer na of de honden in kwestie een vernauwde neusopening hebben, een abnormaal ademgeluid (stridor) maken en of de hond zijn ogen kan sluiten. Ook de verhouding tussen de schedel en de snuit wordt bekeken. De richtlijnen zijn te vinden op de website van de NVWA.


Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]