Rechts- of linkshandig? Ook honden hebben een voorkeurspoot

© Shutterstock

Advertentie

Wist jij dat honden ook linkshandig of rechtshandig kunnen zijn? Of misschien beter gezegd: “links-“ of “rechtspotig”. Ook onze viervoetige vrienden hebben een “voorkeurspoot”. 

In de mensenwereld is de meerderheid rechtshandig: slechts 10% is linkshandig. Bij honden is de verdeling anders. 34% is linkspotig en 29% rechtspotig. De overige 37% vertoont geen pootvoorkeur. Afhankelijk van hoe er gemeten wordt, kunnen bovenstaande percentages verschillen.

Advertentie

Een van de onderzoeksmethodes staat bekend als de Kong test. Daarbij wordt een Kong (een rubber speelgoedje dat gevuld kan worden met lekkers) aan de hond gegeven. Om lekkers uit de Kong te krijgen, moet de hond de Kong vasthouden met z’n pootje. De poot die hij het vaakst gebruikt is zijn voorkeurspoot.

Een andere onderzoeksmethode noemt men de “Eerste stap-test”. Onderzoekers gaan daarbij na met welke poot de hond de eerste stap zet, nadat hij heeft stilgestaan. Door herhaaldelijk na te gaan welke poot de hond als eerste neerzet, wordt bepaald wat de voorkeurspoot is.

Benieuwd of jouw hond links- of rechtspotig is? Hier zijn nog twee manieren waarop je dit kan nagaan:

  • Kijk met welke poot jouw hond het vaakst een kauwbot vasthoudt terwijl hij aan het knabbelen is.
  • Leg een snoepje onder de kast of onder de zetel en bestudeer met welk pootje jouw hond het probeert te grijpen.

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]