Je hebt besloten een hond in huis te nemen. Leuk! Maar, ga je voor een reutje of een teefje? Vaak hebben we al een persoonlijke voorkeur voor één van beide geslachten. Toch zijn er een aantal zaken die je in je achterhoofd moet houden wanneer je deze knoop doorhakt…
REUTJES:
- Reuen zijn meestal iets groter en steviger gebouwd.
- Ze worden niet loops.
- Ze hebben de neiging overal tegenaan te plassen.
- Over het algemeen zijn reutjes vaker betrokken in vechtpartijen.
- Vaak zijn reutjes iets minder geneigd om te gehoorzamen en durven ze er sneller vandoor te gaan.
- Reuen vertonen vaker “rijgedrag”.
- Ze zijn betere wakers.
TEEFJES:
- Teven zijn doorgaans kleiner en fijner gebouwd.
- Ze worden ongeveer twee keren per jaar loops en dat brengt wel wat “ongemakken” mee (bloedverlies, ongewenste dekkingen, …).
- Ze zouden meer gefocust zijn op hun baasje en meer kunnen verdragen van kinderen.
- Teefjes staan over het algemeen meer open voor training, waardoor hun opvoeding vaak iets vlotter verloopt.
- Ze zijn grotere “voedseldieven” dan reutjes.
- Teven zijn minder geneigd om elke hond die ze op straat tegenkomen grondig te gaan onderzoeken.
- Ze zijn meer geneigd tot coprofagie (het eten van ontlasting)
- Ze kunnen dominant of agressief zijn naar andere teefjes.
WAT ALS JE AL EEN HOND HEBT?
De combinatie die over het algemeen het beste werkt is “reu-teef”. Als je dus zoveel mogelijk op safe wil spelen, neem dan twee honden van een verschillend geslacht.
Wonen er meerdere honden van hetzelfde geslacht samen in één huishouden, dan is de kans groter op strubbelingen, rivaliteit en zelfs conflicten. Vooral familieleden van hetzelfde geslacht (bijvoorbeeld: nestgenoten, moeder en dochter, vader en zoon, …) gaan vaker met elkaar op de vuist. Bij bepaalde rassen raden fokkers het zelfs absoluut af om een combinatie reu-reu of teef-teef in huis te nemen.
Toch hangt ook veel af van het gezin waarin deze honden terechtkomen. Als honden niet te vaak alleen zitten, consequent worden opgevoed en het baasje een echte leidersfiguur is die aan de top van de roedel staat, dan kan het er gerust harmonieus aan toe gaan in een huishouden met meerdere honden van hetzelfde geslacht.
OPGELET! Elke hond is uniek, ongeacht zijn of haar geslacht. Het uiteindelijke karakter is het resultaat van genetische factoren, zijn omgeving en de opvoeding.