Snoepjes geven zorgt er niet voor dat hond je leuk gaat vinden

hond gedrag studie

Honden maken geen onderscheid tussen mensen op basis van hun vrijgevigheid, zo blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

Advertentie

Hoop je een hond voor je te winnen door hem snoepjes te geven? Dan kan je wel eens een koude douche krijgen. Nieuw wetenschappelijk onderzoek suggereert namelijk dat honden mogelijk geen onderscheid maken tussen “vrijgevige” of “gierige” mensen. 

Dierengedragsdeskundigen van de University of Veterinary Medicine Vienna wilden nagaan of wolven en honden zich een “reputatie” van mensen konden vormen in een situatie waarin er wel of niet voedsel werd gegeven. In een kleine studie observeerden ze een groep van negen wolven en zes honden in het Wolf Science Center in Oostenrijk. Elk dier was toeschouwer van de interacties tussen twee mensen en een hond.

De ene – “vrijgevige” – persoon voedde de hond, terwijl de andere – “gierige” – persoon weigerde voedsel aan de hond te geven. Daarna gingen de wetenschappers na of de honden een “reputatie” voor mensen hadden gevormd, door te observeren wie van de twee ze wilden benaderen. In een tweede fase van het onderzoek was er directe interactie tussen de testhonden en de mensen die ze voedden of voedsel achterhielden. 

Advertentie

Meer onderzoek nodig
Uit een analyse van de resultaten bleek dat noch de wolven noch de hond de voorkeur gaven aan één van de twee mensen na ofwel de indirecte observatie ofwel de directe interactie. Mogelijks zijn honden en wolven niet in staat om mensen een bepaalde reputatie toe te wijzen.

De wolven besteedden wel meer aandacht aan de “gulle” persoon bij het observeren van de interacties tussen de personen en de hond. En na de gecombineerde ervaring van de twee onderzoeksfases (zowel de indirecte observatie als de directe interactie) waren er wel twee wolven en drie honden die de voorkeur toonden voor de vrijgevige persoon. De onderzoekers opperen dat verder onderzoek nodig is. 

Foto: © Shutterstock

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]