Snuffelhonden op luchthaven vinden worst en kaas in plaats van drugs

speurhonden

Binnenkort een citytrip naar Manchester gepland? Dan bestaat de kans dat je tijdens je terugreis op de luchthaven wordt tegengehouden door snuffelhonden. Neen, niet omdat je heroïne of cocaïne in je koffer hebt, maar wel omdat je lekkernijen als worst of kaas bijhebt. Uit een onderzoek waarbij deze speciaal opgeleide honden een half jaar lang werden gevolgd, blijkt dat ze er maar niet in slagen om harddrugs te detecteren in de bagage van toeristen. Charcuterie daarentegen, hebben ze direct gevonden…

Advertentie

De zes snuffelhonden van de luchthaven van Manchester werden specifiek getraind om te speuren naar drugs, tabak, cash geld of dierlijke producten. Van november 2014 tot juni 2015 werden ze opgevolgd door inspecteurs van de douane- en immigratiedienst, maar in die periode slaagden de honden er zelfs niet één keer in om harddrugs te vinden. Toch hangt er een stevig prijskaartje vast aan die zes honden: het kost jaarlijks anderhalf miljoen euro om de dieren te verzorgen, te trainen en ze onderdak te voorzien. Elke hond had z’n specialiteit: tabak, geld, dierlijke producten of drugs. De honden hebben wel hun nut bewezen. Zo waren ze verantwoordelijk voor de inbeslagname van 46.000 sigaretten, 60 kilo tabak, 181 kilo illegaal vlees en 30.000 euro cash.

Maar illegale drugs detecteren, leek hen maar niet te lukken. Volgens het onderzoeksrapport bleek dat de hond die getraind was om dierlijke producten op te sporen erin slaagde “meerdere accurate opsporingen” te doen. Maar in de meeste gevallen ging het echter om kleine hoeveelheden kaas of worsten in de bagage van Britse toeristen die terugkeerden van hun vakantiebestemming en waarvan het gevaar voor de volksgezondheid minimaal was.

Advertentie

Het onderzoek stelt dat het afschrikwekkend effect van de honden op drugskoeriers moeilijk te meten is, maar dat de inbeslagnames aan de magere kant zijn in vergelijking met de kosten die de snuffeleenheid met zich meebrengt. Er zal nu worden herzien op welke vluchten de honden best worden ingezet.

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]