Spanje keurt nieuwe diernwelzijnswetgeving goed maar sluit jachthonden uit  

dierenwetgeving Spanje jachthonden

Het Spaanse Parlement heeft op 9 februari nieuwe dierenwelzijswet goedgekeurd. Maar die nieuwe wetgeving zal niet van toepassing zijn op jachthonden. Volgens critici is het uitsluiten van deze honden een gevolg van de machtige jachtlobby in het land.

Advertentie

De nieuwe dierenwelzijnswetgeving verbant onder andere de verkoop van honden, katten en fretten in winkels en legt gevangenisstraffen op voor dierenmishandelaars. Dierentuinen zullen veranderen in opvangcentra voor wilde dieren en er komt een verbod op hanengevechten. Ook het fokken van honden wordt aan banden gelegd: vanaf nu mogen enkel erkende fokkers nog nestjes kweken. Hondeneigenaars moeten vanaf nu een gratis online cursus volgen en zijn verplicht om een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering te nemen.

Maar werkhonden, zoals jachthonden en kuddebewakingshonden vallen niet onder deze nieuwe, strengere wetgeving. In de praktijk kan dit betekenen dat sommige hondenverwaarlozers onbestraft blijven.

Machtige jachtlobby
Volgens Affinity Foundation, een huisdierenrechtenorganisatie gevestigd in Barcelona, werden in 2021 ongeveer 167.000 honden in Spanje gedumpt omdat ze niet meer geschikt zouden zijn voor de jacht. Het gaat onder meer om honden zoals Spaanse galgo’s. 
Jagen is big business in Spanje. De jachtindustrie genereert naar schatting 5 miljard euro per jaar en heeft een machtige lobby.

Advertentie

Foto: Stockbeeld ter illustratie / © Shutterstock
Bron: Reuters, Murcia Today

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]