Spanje verplicht hondenbaasjes een familiale verzekering af te sluiten

hondenverzekering

In Spanje zijn alle hondeneigenaars sinds kort verplicht om een familiale verzekering te nemen. Bij ons bestaat zo’n verplichting (nog) niet. ‘Maar is een belangrijke verzekering die nuttig is voor alle hondenbaasjes’, zegt professor verzekeringsmanagement aan de UGent Bart Chiau.

Advertentie

Sinds 29 september zijn hondeneigenaars in Spanje verplicht om een polis burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. Er bestond al eerder een soortgelijke verplichting voor baasjes met een zogenaamd “gevaarlijk hondenras”. In Spanje bestaat er een lijst van zestien “gevaarlijke hondenrassen”, waarvoor er specifieke regels gelden. In aanloop naar deze nieuwe regelgeving steeg de vraag naar zulke polissen. In augustus zag de Spaanse verzekeraar Liberty de verzekeringsaanvragen toenemen met 623%. Spanje telt naar schatting zo’n 9,3 miljoen honden.

Een verzekering “burgerlijke aansprakelijkheid” (BA) – ook wel bekend als een familiale verzekering – dekt de schade die jij, je gezinsleden of je huisdier onopzettelijk berokkenen aan derden. Het kan daarbij gaan om materiële of lichamelijke schade. Een voorbeeld: als een hond een voorbijganger bijt, de omheining van de buurman kapotmaakt, een verkeersongeval veroorzaakt of een andere hond op de hondenweide verwondt. In al deze voorbeelden kunnen de kosten hoog oplopen. Maar indien er geen nalatigheid werd vastgesteld, kunnen ze gedekt worden door een familiale verzekering.

‘In België heeft ongeveer 75% van de gezinnen een familiale verzekering’, vertelt Bart Chiau,
professor aan de faculteit Economie van de UGent. ‘Bij ons is zo’n verzekering (nog) niet verplicht. Toch is het een zeer nuttige verzekering. De kostprijs is beperkt – een familiale verzekering kost ongeveer honderd euro per jaar – en er zit automatisch ook rechtsbijstand bij.’

Advertentie

Bron: El Pais

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]