Straathond beklimt 7.000-meter hoge berg

Een rondzwervende hond begon een groepje bevriende klimmers te volgen tijdens een expeditie in Nepal. Het dier vergezelde de alpinisten naar de top van Baruntse, een berg in de Himalaya ten zuiden van Mount Everest. Mera, vermoedelijk een kruising van een Tibetaanse mastiff en een lokale herdershond behaalde zonder hulp de 7.000-meter hoge top en had zelfs nog energie over om rond te rennen op het dak van de wereld. 

Advertentie

Het dier begon de klimmers te volgen wanneer ze afdaalden van de Mera, een bergtop in de buurt van de Bartuntse. De komende drie weken deelde Don Wargowsky, de expeditieleider, zijn tent met de straathond. Hij gaf haar zijn jas als slaapmatje en deelde zijn eten.

In het begin waren de sherpa’s argwanend tegenover Mera, aangezien zwerfhonden in Nepal soms besmet zijn met hondsdolheid. Maar gaandeweg kreeg de grote viervoeter respect van de sherpa’s omwille van haar uitstekende klimvaardigheden. Ze geloofden zelfs dat Meru hen geluk bracht. De viervoeter slaagde erin om de technische en gevaarlijke beklimming in een zuurstofarme omgeving bij -20°C tot een goed einde te brengen.

Advertentie
Op de top van de Baruntse had Meru nog energie over om te ravotten

Wargowsky kon Meru helaas niet mee naar huis nemen, maar de hond leeft nu bij de Base Camp manager, Kaji Sherpa.

Rond het Basiskamp van Mount Everest op 5.400 meter hangen geregeld straathonden rond. Ze leven van etensrestjes die klimmers achterlaten. Er gaan verhalen de ronde van onbevreesde viervoeters die klimteams achtervolgen door de gevaarlijke Khumbu Icefall tot op Kamp 2, dat een dikke 1.000 meter hoger ligt. Maar de beklimming die Mera deed is tot hiertoe vermoedelijk de hoogste. Wellicht is ze ook de eerste hond ooit die de Baruntse overwon.

Foto’s: Twitter/@donwargowsky

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]