Strengere privacyregels: baasje van vermiste hond terugvinden via chip wordt moeilijker

© Shutterstock

Advertentie

Als je hond verloren loopt, kan de eigenaar gevonden worden door de gegevens op de chip uit te lezen. Momenteel kan iedereen met een chiplezer de contactgegevens van het dier bekijken. Maar vanaf 1 mei komt daar verandering in: de gegevens op de chip worden automatisch anoniem. Dat maakt het moeilijker om een gevonden hond of kat met z’n baasje te herenigen.

Dat de contactgegevens op de chip van je hond of kat binnenkort anoniem worden, zou een gevolg zijn van de Europese privacywetgeving (de GDPR). Enkel politie en dierenartsen kunnen de gegevens nog uitlezen. Baasjes kunnen ervoor kiezen om de gegevens terug openbaar te maken. Anthony Godfroid, advocaat gespecialiseerd in dierenwelzijnswetgeving, roept op om dat te doen en vertelt hoe dat in z’n werk gaat. ‘U moet hiervoor uw rijksregister koppelen aan de chip van uw huisdier’, vertelt hij.

EENVOUDIGE OPLOSSING

Anthony Godfroid: ‘DogID is de databank die de identificatiegegevens van honden bijhoudt. Een hond registreren bij DogID is verplicht vooraleer het dier acht weken oud is. De databank kan maar goed werken indien mensen die op zoek gaan naar het baasje van een hond via chipnummer deze ook effectief kunnen terugvinden in de databank.


En nu deelt DogID mee dat “de wet op de privacy” zou vereisen dat de gegevens standaard als vertrouwelijk worden gezet en dat de verantwoordelijke van de hond voor “niet-vertrouwelijkheid” zou moeten kiezen. En pas als die keuze expliciet gemaakt is (men daar dus mee akkoord is), zouden de adresgegevens (waaronder ook het gsm-nummer) publiek consulteerbaar zijn. Welnu, waar het klopt dat er een expliciete keuze moet gemaakt worden voor niet-vertrouwelijke weergave van de gegevens van de verantwoordelijke, denk ik dat DogID (en CatID) dit probleem eenvoudig zou kunnen oplossen via een formulier met aanvinkkruisje. Als men laat aankruisen door de verantwoordelijke van het dier dat men de adresgegevens gepubliceerd wilt zien, wordt voldaan aan de inmiddels beruchte GDPR. Zou dat niet een veel betere optie zijn dan de mensen, via een bijkomende procedure te verplichten om achteraf de niet-vertrouwelijkheid aan te vragen?’

Advertentie

HOE DE GEGEVENS TERUG ZICHTBAAR MAKEN?

Godfroid: ‘In elk geval: het kan niet genoeg benadrukt worden hoe belangrijk een goed werkende databank is. DogID is een soort van rijksregister voor honden. Verloren gelopen hondjes kunnen via de databank herenigd worden met hun baasje. Wat is het nut ervan als de meerderheid van de adresgegevens niet zou kunnen worden geraadpleegd? Daarom deze tip aan u: neem het blauwe Europese paspoort van uw hond (nu) bij de hand en zoek het chipnummer van uw dier op. Ga vervolgens naar www.dogid.be en geef daar het chipnummer in bij “verantwoordelijke zoeken”. Als uw gegevens niet correct zijn of niet als publiek zijn weergegeven, doe dan meteen het nodige via de helpdesk van DogID om ze als niet-vertrouwelijk te zetten. Indien uw hond dan alsnog onverhoopt zou weglopen of ontsnappen en hij door derden wordt gevonden, kan men via het chipnummer u proberen te contacteren.
Een gewaarschuwd hondenbaasje is er twee waard!

En als DogID dit leest: ondergetekende weet zeker dat een creatieve oplossing mogelijk is via het gebruiken van een nieuw formulier waarbij de toestemming om de persoonsgegevens van het baasjes te publiceren expliciet gevraagd wordt.’

Advocaat Anthony Godfroid, © HLN

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]