Strengere straffen voor dierenmishandeling: tot vijf jaar cel bij eerste vergrijp

Foto: © Shutterstock

Advertentie

Dierenbeulen worden voortaan strenger aangepakt. Wie dieren verwaarloost of mishandelt, riskeert een celstraf tot vijf jaar of zelfs tien jaar in het geval van recidive. ‘We maken werk van een afschrikkingsbeleid’, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts (N-VA).

Advertentie

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) verhoogt de straffen voor dierenmishandeling en -verwaarlozing. Wanneer dierenbeulen een eerste keer tegen de lamp lopen, riskeren ze op dit moment maximaal 16.000 euro boete of 3 maanden cel bij een eerste veroordeling. Bij herhaaldelijke en zware mishandeling binnen een termijn van drie jaar, kan de straf oplopen tot een boete van 100.000 euro of 18 maanden cel. Rechters kunnen bedrijven die dieren mishandelen voor maximaal 3 jaar sluiten.

‘Wie niet horen wil, moet voelen’
In de praktijk blijken deze straffen onvoldoende ontradend te werken. Omdat de maximumstraf te laag ligt, kan de politie dierenmishandelaars die voor het eerst feiten plegen niet in voorhechtenis nemen. ‘Veel recidivisten ontsnappen aan hun strengere straf omdat onderzoek en gerechtelijke behandeling vaak langer duren dan 3 jaar’, zegt Weyts. Daarom heeft de minister van Dierenwelzijn besloten om strenger op te treden tegen mishandelaars. Ernstige dierenmishandeling of -verwaarlozing zal vanaf een eerste feit kunnen bestraft worden met gevangenisstraf van maximum vijf jaar en een boete tot 800.000 euro. Daardoor kan de politie dierenbeulen bij hun eerste vergrijp meteen aanhouden in voorlopige hechtenis. Er kan dan onmiddellijk een serieus onderzoek gestart worden. 
Wie binnen een periode van vijf jaar nieuwe feiten pleegt, riskeert tot tien jaar cel en een boete tot 1,6 miljoen euro. Rechters kunnen voortaan bedrijven die dieren mishandelen sluiten voor een termijn van vijf jaar of zelfs voor altijd. ‘Wie niet horen wil, moet voelen’, aldus Weyts.

Opbrengsten voor dierenwelzijn
De opbrengsten van de verhoogde boetes zullen naar het Dierenwelzijnsfondsgaan. Dat fonds zorgt voor de opvang van in beslag genomen dieren, sensibiliseringscampagnes en wetenschappelijk onderzoek. Op die manier wil de minister het geld van dierenmishandelaars gebruiken om dierenwelzijn te verbeteren. 

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]