Therapiehonden verminderen pijngevoelens bij patiënten op spoed

therapiehond ziekenhuis

© Shutterstock

Advertentie

Uit een nieuwe studie blijkt dat de aanwezigheid van een therapiehond op de spoeddienst ervoor zorgt dat patiënten minder pijn ervaren. 

Een bezoekje van een hond kan de pijn verzachten. Dat blijkt uit een recente studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One. Onderzoekers bestudeerden 198 patiënten op de dienst spoedgevallen: een deel van de patiënten kreeg visite van een therapiehond, de controlegroep niet. Wat bleek? Tien minuten in het gezelschap van een hond had al een effect: de patiënten vermeldden dat ze minder pijn, depressieve gevoelens en pijn voelden.

Advertentie

De onderzoekers vermoeden dat honden “de pijn verzachten” omdat ze voor afleiding zorgen. Ze veranderen dus niets aan de oorzaak van de pijn, maar wel aan de perceptie van de patiënt.

Eerder onderzoek heeft uitgewezen het strelen van een hond het de hoeveelheid cortisol vermindert: dat is het zogenaamde stresshormoon. Tegelijkertijd is er ook een toename is van oxytocine, ook wel bekend als het “knuffelhormoon”. Daarom voelen we ons beter in het gezelschap van een hond.

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]