Traag stappen kan teken van dementie zijn bij oudere honden

hond stapsnelheid dementie

Bij mensen bestaat er een verband tussen de stapsnelheid en dementie. Een afgenomen wandelsnelheid kan een indicatie zijn van cognitieve achteruitgang. Onderzoekers van de North Carolina State University gingen na of dat ook voor honden geldt. Ze maten de loopsnelheid bij 46 volwassen honden en 49 oudere honden, zowel aangelijnd als los van de lijn met voedsel als een motivator. De oudere honden deden ook enkele cognitieve tests en hun eigenaars vulden een cognitieve beoordelingsvragenlijst in, de CADES-vragenlijst. Een hogere CADES-score duidt op een ernstigere cognitieve achteruitgang. De volwassen honden dienden als controlegroep.

Advertentie

Wat bleek? Oude honden die langzamer bewogen, presteerden slechter op de cognitieve tests. In de toekomst zou een test van de loopsnelheid dus eventueel gebruikt kunnen worden als eerste indicatie voor een cognitieve achteruitgang. Het onderzoek vind je hier terug.

Advertentie

Foto: Shutterstock

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]