Twee keer per dag de hond uitlaten: in Duitsland is het binnenkort misschien verplicht

© Shutterstock

Advertentie

Duitse hondenbaasjes kunnen binnenkort niet meer kunnen kiezen hoe lang ze hun hond uitlaten. Een nieuwe wet zal hen verplichten om twee keer per dag te wandelen. Iedere hond zou minstens een uur buiten moeten kunnen.

Hundeverordnung, zo heet de wet waarbinnen dit voorstel kadert, een initiatief van Julia Klöckner, de Duitse minister van Landbouw. Volgens Klöckner is de wet gebaseerd op wetenschappelijke studies over de behoeftes van honden. Zo hebben onze harige kameraden nood aan “contact met prikkels uit de buitenwereld en voldoende activiteit”. De minister wilt daarnaast het langdurig vastbinden of een hele dag alleen laten van honden verbieden.

Advertentie

Klöckner wil ook de fokkerij aanpakken. Als het van haar afhangt zullen particuliere en professionele kwekers binnenkort minstens vier uur per dag aan hun puppy’s moeten spenderen, zodat ze gewend raken aan mensen. Ze pleit ook voor één begeleider voor maximum drie nesten.

Het voorstel van Klöckner genereert heel wat controverse. Vooral wat betreft de regels voor baasjes. Verschillende hondentrainers beschouwen eenzelfde regel voor alle honden onrealistisch. De behoefte aan beweging is immers afhankelijk van het ras, de gezondheid en leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan honden met gewrichtsproblemen of hartproblemen: die kunnen misschien geen uur per dag wandelen. Een ander heikel punt is de handhaving. Hoe gaat men controleren of 9,4 miljoen Duitse hondenbaasjes deze wet naleven? De verantwoordelijkheid voor de handhaving ligt volgens de woordvoerster van Klöckner bij de deelstaten.

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]