Vanaf 1 mei: baasje van vermiste hond vinden wordt moeilijker

Door de strengere privacyregels worden de contactgegevens op de microchip van je hond automatisch anoniem gemaakt. Vanaf 1 mei kunnen enkel nog bevoegde personen, zoals politie en dierenartsen, die gegevens lezen. Je kan er wel voor kiezen je contactgegevens openbaar te maken. Hoe? Lees verder! Sinds 2020 wordt de chip van nieuwe honden gekoppeld aan het rijksregisternummer van de eigenaar. In het rijksregister staan immers altijd de meest recente adresgegevens. Bij een verhuis hoef je dan niet meer de chipvan je hond aan te passen, want via het rijksregisternummer blijven de adresgegevens steeds up-to-date.  Maar, rijksregistergegevens mogen niet zomaar vrijgegeven worden. Als gevolg van de GDPR-regelgeving worden vanaf 1 de adresgegevens automatisch anoniem in de databank van DogID. Enkel bevoegde personen, zoals politie en dierenartsen, hebben nog toegang tot deze gegevens. Dat maakt het moeilijker om verloren gelopen honden met hun baasje te herenigen. Vrijwilligersorganisaties die zich inzetten voor zulke honden, krijgen geen toegang meer tot deze informatie. Tekst gaat verder onder afbeelding. Daarom kan je ervoor kiezen om deze gegevens openbaar te maken. Wat heb je nodig?
  • je elektronische ID-kaart
  • een computer
  • een kaartlezer
  • het paspoort van je hond
  • internetverbinding
Hoe?  Een gedetailleerd stappenplan vind je hier. Lukt het niet? Dan kan je contact opnemen met je dierenarts. Die kan de gegevens aanpassen. Foto: Shutterstock

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]