Door de strengere privacyregels worden de contactgegevens op de microchip van je hond automatisch anoniem gemaakt. Vanaf 1 mei kunnen enkel nog bevoegde personen, zoals politie en dierenartsen, die gegevens lezen. Je kan er wel voor kiezen je contactgegevens openbaar te maken. Hoe? Lees verder!
Sinds 2020 wordt de chip van nieuwe honden gekoppeld aan het rijksregisternummer van de eigenaar. In het rijksregister staan immers altijd de meest recente adresgegevens. Bij een verhuis hoef je dan niet meer de chipvan je hond aan te passen, want via het rijksregisternummer blijven de adresgegevens steeds up-to-date.
Maar, rijksregistergegevens mogen niet zomaar vrijgegeven worden. Als gevolg van de GDPR-regelgeving worden vanaf 1 de adresgegevens automatisch anoniem in de databank van DogID. Enkel bevoegde personen, zoals politie en dierenartsen, hebben nog toegang tot deze gegevens. Dat maakt het moeilijker om verloren gelopen honden met hun baasje te herenigen. Vrijwilligersorganisaties die zich inzetten voor zulke honden, krijgen geen toegang meer tot deze informatie.
Tekst gaat verder onder afbeelding.
Daarom kan je ervoor kiezen om deze gegevens openbaar te maken.
Wat heb je nodig?
- je elektronische ID-kaart
- een computer
- een kaartlezer
- het paspoort van je hond
- internetverbinding