Verband tussen passief roken en kanker bij honden aangetoond

Roken en kanker bij honden

Roken in de buurt van je hond kan zijn risico op kanker verhogen. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Advertentie

De blootstelling aan sigarettenrook kan het risico op blaaskanker bij Schotse terriërs tot zes keer verhogen. Dat blijkt uit een nieuwe studie die in The Veterinary Journal werd gepubliceerd. Het was al eerder bekend dat Schotse terriërs twintig keer sneller blaaskanker ontwikkelen dan andere hondenrassen. De blootstelling aan sigarettenrook verergert hun kwetsbaarheid nog meer. ‘We hopen dat hondenbaasjes hieruit hun lessen trekken en hun honden minder blootstellen aan sigarettenrook’, zegt Deborah Knapp, veterinair oncoloog aan de Purdue University en hoofdonderzoeker in een artikel op de website van de universiteit. ‘Kanker is een combinatie van datgene waarmee geboren bent – je genetica – en waaraan je wordt blootgesteld’, aldus Knapp.

Kankerverwekkers in urine
Knapp en haar team bestudeerden een groep van 120 Schotse terriërs ouder dan zes jaar over een periode van drie jaar. Ze bekeken de gezondheid, voedselinname, omgeving en fysieke activiteiten en gingen na wat er verschilde bij de scotties die wel kanker ontwikkelden en zij die geen kanker kregen. Zo hoopten de wetenschappers te ontdekken wat de hoge kankercijfers in het ras zou kunnen veroorzaken en wat er kan worden gedaan om de risico’s voor scotties, andere honden en zelfs mensen te minimaliseren.
De blootstelling aan sigarettenrook bleek een van de belangrijkste oorzaken van blaaskanker bij scotties te zijn. Honden krijgen sigarettenrookdeeltjes binnen door inademing of door bijvoorbeeld te likken aan kledij waar de rook is ingetrokken. Deze chemicaliën komen in het lichaam terecht en worden weer uitgescheiden via de urine. Zulke urine doordenkt de urinewegen met kankerverwekkende stoffen en daardoor kan er daar kanker ontstaan.

Uit staalnames bleek dat ook sommige honden van niet-rokers  sigarettenchemicaliën in hun urine hadden. Dat kan het geval zijn als het baasje plekken bezoekt waar er wordt gerookt en de hond nadien op de schoot springt.

Advertentie

Een vierde kreeg kanker
Bij 32 procent van de 120 deelnemende Schotse terriërs werd met een biopsie blaaskanker vastgesteld. Het ging voornamelijk om honden die in een huishouden leefden waar er wordt gerookt. Aangezien Schotse terriërs extra vatbaar zijn voor kanker door hun genetica, moeten eigenaars dus extra waakzaam zijn. Niet alle honden en ook niet alle mensen ontwikkelen kanker, terwijl sommigen al kanker krijgen na een minimale blootstelling aan rook.
De onderzoekers hopen dat dit onderzoek kan helpen achterhalen welke genen honden en mensen precies vatbaar maken voor welke soorten kanker en hoe onze omgeving die kan beïnvloeden.

Bron: Newsweek
Foto: © Shutterstock

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]