Veroordeling voor invoeren te jonge pups uit Oostblok: 191.000 euro verbeurd verklaard

Foto: Shutterstock

Advertentie

Vandaag werd hondenspeciaalzaak uit Boechout veroordeeld voor het importeren van te jonge en niet-gevaccineerde pups uit het Oostblok. 191.000 euro aan inkomsten werden verbeurd verklaard, een primeur in Europa!

Deze morgen vond in Antwerpen een uitspraak plaats die weleens heel het fokkerijlandschap kan hertekenen. Een hondenhandelszaak stond terecht voor de illegale handel in te jonge pups die niet correct gevaccineerd waren. Het vermogen dat voortkwam uit deze pups, 191.000 euro, is nu verbeurd verklaard. Dat bedrag moet de vennootschap nu terugbetalen, een Europese primeur. Beide zaakvoerders moeten ook elk 3.000 euro boete betalen, daarnaast werd ook de bvba een boete van 3.000 euro opgelegd. De aanklager had daar een verbod op het houden van dieren geëist, maar dat werd in de rechtbank afgewezen. De rechter oordeelde dat de boetes en de verbeurdverklaring van inkomsten wel voldoende zijn om ervoor te zorgen dat de zaakvoerders in de toekomst geen inbreuken meer maken tegen de dierenwelzijnswetgeving.

Advertentie

Tot nu toe was grootschalige hondenhandel een lucratieve zaak. Mits een beetje gesjoemel met leeftijden en afkomst van de pups, was het mogelijk om monsterwinsten te maken. De pakkans en strafrechtelijke gevolgen vielen in het verleden “best wel mee”. Vaak ging het om een boete van een duizendtal euro, iets wat met de verkoop van twee pups meteen werd terugverdiend. Een verbeurdverklaring van de inkomsten, goed voor een getal met 6 zes cijfers, was tot nu toe nog nooit eerder gebeurd. Misschien zien broodfokkers deze uitspraak eindelijk als een sterk signaal dat hun dieronvriendelijke businessplan niet langer onbestraft blijft. En misschien betekent dit wel het einde van broodfok…

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]