“Voshond” ontdekt in Brazilië: eerste hond-voshybride ter wereld

Dogxim

In 2021 wordt een aangereden dier in Brazilië binnengebracht in een dierenkliniek. Het beestje is de eerste bevestigde hond-voshybride ter wereld.

Advertentie

Twee jaar geleden wordt in Brazilië een zwerfhond aangereden door een auto. Het gewonde, vrouwelijke dier wordt binnengebracht in een dierenkliniek. Maar wanneer de dierenartsen het beestje bekijken, zijn ze niet zeker of het wel degelijk om een hond gaat. Het beestje ziet er wel een beetje uit als een hond, maar weigert hondenvoer te eten en verkiest levende knaagdieren als voedselbron. Ze blaft en speelt soms met hondenspeeltjes, maar ze heeft ook veel weg van de lokale pampavossen. Daarom wordt het dier “Dogxim” genoemd, een samentrekking van “dog”, het Engelse woord voor hond, en “graxaim do campo“, Portugees voor pampavos.

Wetenschappers uit de regio voerden uitgebreide genetische tests uit en bevestigden dat het om een kruising van een vos en een hond gaat. De moeder van het beestje was een pampavos, de vader een gedomesticeerde hond. Uit de tests blijkt dat Dogxim 76 chromosomen heeft, pampavossen hebben er 74 en honden 78. De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Animals.
(Tekst gaat verder onder foto.)

hond-voshybride
Links (A) Dogxim, rechts (B) een pampavos (© Wikimedia Commons/Thales Renato Ochotorena de Freitas)

Habitat onder druk
Dogxim is vermoedelijk de eerste bevestigde hond-voshybride ter wereld. Maar de kans is groot dat er nog meerdere “dogxims” in het wild rondlopen. In het verleden werden er al kruisingen vastgesteld tussen honden en andere dieren zoals wolven, dingo’s, jakhalzen en coyotes. Vermoedelijk heeft het ontstaan van zulke hybriden te maken omgevingsfactoren. De habitat van wilde dieren komt onder druk te staan door landbouw en verstedelijking, waardoor ze in contact komen met gedomesticeerde honden en de kans groter wordt dat deze soorten paren.

Advertentie

Hoewel dogxim in 2021 goed herstelde van de verwondingen die ze opliep door het auto-ongeval, is ze eerder dit jaar overleden.

Bron: Metro UK, Mail Online
Foto: Wikimedia Commons/Thales Renato Ochotorena de Freitas

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]