Waarom eten honden gras?

hond gras eten

Bijna iedere hond snackt wel eens van frisse grassprietjes. In de volksmond wordt vaak gezegd dat honden het groene spul eten om te kunnen braken. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat een link aantoont tussen gras eten en braken. Dat gezegd zijnde, sommige honden moeten wel braken nadat ze gras hebben gegeten. Hoewel het niet bewezen is, geloven sommige experten wel nog in de “braaktheorie” (de hond eet gras omdat zijn maag overhoop ligt en hij wil braken). Gras is moeilijk verteerbaar. Wanneer het snel en ongekauwd naar binnen wordt geschrokt, kunnen de grasspieten de keel en het maagslijmvlies prikkelen. Dat kan een braakreflex opwekken. Maar niet iedere hond braakt nadat hij gras heeft gegeten. Sommige honden eten nu eenmaal graag gras. En ze zijn niet alleen. Onderzoek heeft uitgewezen dat verschillende hondachtigen in het wild al eens een plukje gras op het menu zetten. Waarom? Dat weet niemand. Al wordt er natuurlijk altijd gespeculeerd. Een mogelijke verklaring is dat wolven en wilde honden de plantaardige maaginhoud van hun prooi verorberen en de evolutie er gaandeweg voor zorgde dat honden de smaak te pakken kregen.

Advertentie

Is gras eten gevaarlijk?
Normaal gezien niet. Maar als je hond plots grote hoeveelheden begint te grazen, dan heeft hij misschien een onderliggend gezondheidsprobleem.

Advertentie

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]