Wandelen in het donker: 7 tips

Advertentie

Foto’s: © Shutterstock

Het is weer minder lang licht. Wie zijn hond(en) voor of na de werkdag uitlaat ontsnapt er niet aan: wandelen in de duisternis. Met deze tips komt je viervoeter de donkere dagen veilig door.

1. Licht kan levens redden
Bij verminderde visibiliteit kunnen fietsers en automobilisten een hond te laat zien. Baasje én beestje moeten daarom goed zichtbaar zijn. Van reflecterende kledij en een lichtgevende halsband tot een lichtje dat vastgemaakt wordt aan het hondenharnas: word gezien!

hond donker wandelen veiligheid
Met een reflecterend jasje is je hond van ver zichtbaar voor fietsers en automobilisten.


2. Gebruik een hoofdlamp
Gezien worden is een ding, het is natuurlijk ook handig om zelf te zien waar je naartoe gaat. Een hoofdlamp voorkomt dat je struikelt over een tak of borduur. Zeker een aanrader voor wie in het donker gaat joggen. Het grote voordeel ten opzichte van een gewone zaklamp, is dat een hoofdlamp handsfree is. Geen fan? Er bestaan ook borstlampjes. 

3. Wandel in de tegengestelde richting van het verkeer
Blijf op het voetpad aan de linkerkant van de straat, zo zie je het aankomende verkeer naderen. 

4. Leash up!
Houd je hond aan de leiband. Een loslopende hond die schrikt van een plots geluid of wild in het vizier krijgt, kan de benen nemen. In het donker is het veel moeilijker om een hond terug te vinden. Je kan ook niet alles in de gaten houden als je hond losloopt in het donker. Zo merk je misschien niet dat je hond aan een giftige paddenstoel heeft geknabbeld of verstrikt is geraakt in een prikkeldraad. Gebruik dus een leiband, liefst zelfs een reflecterend model.

Advertentie

5. Neem een vertrouwde route
Een onbekend bos gaan verkennen in het donker, bad idea! Zodra de zon ondergaat, wordt navigeren een pak moeilijker. Voorkom dat je verloren loopt en kies eerder een vertrouwde wandelroute. Houd ook in het achterhoofd dat sommige parken ’s avonds worden afgesloten.

6. Zet je hoofdtelefoon af
Blijf aandachtig voor het verkeer. 

7. Neem een wandelbuddy mee
Onzeker in het donker? Ga op zoek naar een wandelbuddy. Extra leuk voor jou én je hond!

hond verlichting donker wandelen veilig

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Lees verder

Winkelwagen