Waren teckels vroeger een attractie in het Colosseum?

teckel colosseum

Archeologen hebben onder het Colosseum in Rome restanten van teckelachtige honden gevonden.

Advertentie

Het Colosseum is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Italië. Het bekende monument werd bijna tweeduizend jaar geleden gebouwd. Naast de gladiatorengevechten waren ook “schouwspelen” met dieren populair in het oude Rome. Men liet bijvoorbeeld mensen tot de dood vechten met uitgehongerde leeuwen en panters. Dieren voerden ook trucjes uit en werden nadien zonder pardon gedood. Daarnaast smulden toeschouwers van gevechten waarin onder andere olifanten en kraanvogels elkaar te lijf gingen. Er werden zelfs jachttaferelen geënsceneerd, vaak met exotische dieren zoals leeuwen, krokodillen, tijgers en struisvogels. Een ding hadden al deze voorstellingen met elkaar gemeen: er kwam veel bloedvergieten bij kijken. 

Bij recente opgravingen onder het Colosseum ontdekten archeologen botten van kleine, langwerpige honden, die aan teckels doen denken. Wat de rol was van deze hondjes, blijft nog een raadsel. Misschien “entertainden” ze het publiek door kunstjes op te voeren of met elkaar te vechten. Er werden ook restanten van leeuwen, beren, luipaarden en struisvogels teruggevongen. 

Advertentie

Er kwamen nog meer vondsten naar boven: olijven, noten, vijgen, bessen en druiven van meer dan 1.900 jaar oud. Dat geeft ons een idee van de snacks die het publiek indertijd verorberde terwijl ze naar de gladiatorgevechten keken. Tenslotte werden ook nog eeuwenoude zilveren en bronzen munten gevonden.
De archeologen waren niet op zoek naar dieren of snacks. Hun onderzoek focuste op het riolen- en gangensysteem onder het colloseum. Het is bekend dat de Romeinen waterspektakels brachten in amfitheaters, zoals nagebootste zeeslagen. Er wordt gespeculeerd dat het Colosseum tijdens zulke spektakels onder water werd gezet. Door het hydraulisch systeem te onderzoeken, hopen de wetenschappers na te gaan of dat mogelijk was. 

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]