Wat als je eigen honden ruzie maken?

Hondengedragstherapeut Judith Fick geeft raad

De interactie tussen meerdere honden in één huishouden verloopt niet altijd vredig. Wat moet je doen als je honden elkaar zo nu en dan in de haren vliegen?

Advertentie

Er zijn honden binnen hetzelfde huishouden die nooit ruzie maken. Andere doen dat wel. Soms is specifiek één hond de aanstoker of ruziezoeker. Of honden in één gezin wel of niet goed met elkaar overweg kunnen, heeft vaak te maken met een aantal aspecten. Zo speelt het karakter van de honden een grote rol. Als je opvliegende types hebt die snel gespannen raken en dat snel afreageren, is de kans groter dat ze ook elkaar daarbij weleens in de haren vliegen. Jonge honden hebben vaak meer begeleiding nodig tijdens de interactie met andere honden, en dat kan ook gelden voor de honden in hetzelfde huishouden.

Risicosituaties
Bepaalde situaties kunnen leiden tot opwinding en spanning, bijvoorbeeld wanneer er mensen op bezoek komen, de honden aandacht krijgen, of ze met elkaar spelen. Die momenten van spanning en opwinding kunnen leiden tot (te) energiek of gespannen gedrag. Een wilde interactie kan uitmonden in een ruzie. Vergelijk het met kinderen die met elkaar spelen; dat mondt weleens uit in ruzie als de gemoederen hoog oplopen. Als “hondenouder” ben jij altijd degene die bepaalt wanneer het genoeg is om te voorkomen dat het uit de hand loopt. Maken de honden ruzie om speelgoed of kluiven? Ruim dan hun speelgoed op, wees alert tijdens het spelen met de honden, en laat de honden een kluif op hun eigen plaats eten met voldoende afstand tot elkaar. Laat kluiven niet liggen als er onderlinge strijd over kan ontstaan. 

‘Als “hondenouder” ben jij altijd degene die bepaalt wanneer het genoeg is, om te voorkomen dat het uit de hand loopt’

Sommige honden lossen gespannen situaties samen prima op en hebben respect voor elkaars lichaamstaal en grenzen. Maar dat is niet altijd zo. Natuurlijk kunnen de honden het tot op zekere hoogte samen uitzoeken, maar ik zou ze het zeker niet laten uitvechten. In huis bestaan er regels en grenzen, en alle huisgenoten moeten zich in huis veilig voelen en vrij kunnen bewegen. Dat geldt ook voor de hond(en) in huis. 

In goede banen leiden
Wees voorzichtig met het voortrekken van de “underdog” en behandel alle honden gelijk. Wees duidelijk in het naleven van regels en grenzen. Dit betekent niet dat je hard moet zijn voor je honden. Zorg dat je goed kunt communiceren met de honden. Leer ze bijvoorbeeld de betekenis van “klaar” en “plaats” aan. Op die manier kun je je grenzen duidelijk overbrengen op je honden. Zorg dat je signalen van spanning bij de honden goed herkent. Op die manier zie je goed wanneer een van de honden zich niet op zijn gemak voelt. Als de spanning oploopt, zorg er dan voor dat je de interactie op tijd in goede banen leidt om te voorkomen dat de situatie escaleert, zeker als je weet dat dat snel gebeurt. Stuur dan bijvoorbeeld beide honden naar hun eigen mand. 

‘Ga niet de underdog voor­trekken, maar behandel alle honden gelijk’

Door het herkennen van subtiele signalen van spanning, voorkom je dat de spanning dusdanig oploopt dat de situatie escaleert. Leer je honden goed kennen om “triggers” te leren herkennen; situaties die zoveel opwinding veroorzaken dat de honden elkaar in de haren vliegen. Vaak word je door schade en schande wijs in dergelijke situaties. Weet wat de behoeften van je hond(en) zijn. Zorg dat je hieraan voldoet om te voorkomen dat de honden zich vervelen en hun energie gebruiken om elkaar te treiteren. Verveling kan leiden tot frustratie en ongewenst gedrag in huis. Door ervoor te zorgen dat de honden voldaan zijn, voorkom je een teveel aan energie in huis. Leer van eerdere situaties en gevolgen. Ook als de honden elkaar niet daadwerkelijk verwonden, kijk goed wat het effect is van het gedrag van de hond(en) op de andere hond(en). Als de honden thuis niet kunnen ontspannen, kan dat hen veel stress opleveren en een zeer gespannen sfeer in huis tot gevolg hebben.

Advertentie

Als er spanning heerst
Kijk welke situatie tot de meeste rust in huis leidt. Begeleid de situatie zodat deze voor alle partijen prettig en ontspannen is in huis. Laat honden die met elkaar vechten niet samen los in huis wanneer je er niet bij bent. Er zijn allerlei oplossingen te bedenken om te voorkomen dat de honden zonder toezicht samen in één ruimte zijn. Kijk welke oplossing past bij jou, je honden en je huis.
De spanning tussen de honden kan eenmalig of van tijdelijke aard zijn. Bijvoorbeeld omdat de honden nog veel moeten leren in de interactie met elkaar. Met de juiste begeleiding kan de rust zeker wederkeren. De honden kunnen leren om met respect met elkaar om te gaan en goed op elkaar te reageren. Als je na verloop van tijd merkt dat dit niet gebeurt, dat er geen verbetering optreedt in het gedrag tussen de honden onderling, en dat dit leidt tot veel en langdurige spanning in je huishouden, dan kan herplaatsen soms uiteindelijk de beste keuze zijn voor iedereen. Langdurige stress is voor niemand goed. 

Meer weten over hondengedrag?
Hondentaak.nl

Tekst en foto’s: Judith Fick

 

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]