Foto: © Shutterstock
Onderzoekers van het Duitse Max Planck-instituut en de universiteit van Leipzich wouden nagaan hoe goed wij sociale situaties kunnen inschatten. Ze lieten een reeks van korte filmpjes zien aan 92 deelnemers. Elke video toonde een non-verbale interactie tussen twee kinderen, twee gedomesticeerde honden of twee apen. Op de beelden waren signalen zoals lichaamshoudingen en gezichtsuitdrukkingen te zien, maar de filmpjes werden stopgezet net voordat er een interactie plaatsvond. De onderzoekers vroegen aan de helft van de deelnemers om de interactie te categoriseren als agressief, neutraal of speels. De andere helft van de deelnemers moest voorspellen wat er vervolgens in het filmpje zou gebeuren.
In 50 tot 80 procent van de gevallen slaagden de deelnemers erin om de interactie correct te categoriseren of het vervolg juist te voorspellen. Verrassend: de deelnemers waren niet beter in het beoordelen van menselijke interacties dan die van honden of apen. Ook opvallend: wanneer het ging om het voorspellen van agressieve interacties tussen mensen of honden, scoorden ze behoorlijk slecht.
Hoe het komt dat we agressief gedrag bij honden en mensen minder goed zien aankomen, is nog een raadsel. Misschien is het omdat we verwachten dat honden en mensen altijd goede bedoelingen hebben en we daardoor de signalen niet oppikken. Als we tekenen van agressie leren herkennen, kunnen bijtincidenten worden voorkomen. De details van de studie werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.