WOEF roept op tot één erkend nationaal platform voor vermiste huisdieren

Hond vermist

Foto: © Shutterstock

Advertentie

Mensen waarvan hun huisdier verdwijnt zijn vaak in paniek en gaan in allerijl via websites en sociale media op zoek naar hun geliefd huisdier. Zij moeten niet alleen hun vermiste viervoeter aanmelden op verschillende websites en platformen, maar deze ook apart in het oog houden om te zien of hun hond of kat is teruggevonden. Dat kan beter volgens het hondenmagazine WOEF.

WOEF roept daarom dan ook de bevoegde overheden op om dringend werk te maken van één erkend nationaal platform voor vermiste huisdieren. Het gaat concreet om de Ministers van Dierenwelzijn Ben Weyts (Vlaanderen), Carlo Di Antonio (Wallonië) en Staatssecretaris Bianca Debaets (Brussel).

Vorig jaar liepen er volgens DogID 1.466 honden verloren in ons land. DogID is de databank voor de identificatie en registratie van honden in België. Van die 1.466 verloren gelopen honden werden slechts 584 dieren terug herenigd met hun baasje. De cijfers van DogID zijn echter een onderschatting van het werkelijke aantal verloren gelopen en teruggevonden honden, omdat niet iedereen zijn dier als vermist aangeeft bij de databank en sommige baasjes vergeten te vermelden dat ze hun dier hebben teruggevonden.

Advertentie

“De verschillende overheden zouden hier meer kunnen betekenen door samen één erkend online platform te ontwikkelen dat efficiënt de boodschap van een vermist huisdier verspreidt en automatisch terugkoppelt wanneer het dier gevonden is. De technologie is alvast voorhanden”, vertelt Joris Pijpen, directeur van WOEF magazine.

Anthony Godfroid, advocaat gespecialiseerd in Dierenwelzijnsrecht treedt de oproep bij: “Een vermist huisdier is een gruwelscenario voor een baasje. Het baasje zou slechts op die ene plek zijn vermist dier moeten aanmelden en het online platform doet de rest. Het platform kan ineens ook dienen om bezoekers te sensibiliseren rond Dierenwelzijn.”

Tenslotte benadrukt Joris Pijpen dat het erkend platform echt wel op een nationaal niveau nodig is. Een vermist dier stopt immers niet aan een gewenstgrens!

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]