Het is weer lente! Lente, met de “l” van “leuk”, “levendig” en “langer licht”. Maar ook met de “l” van Lyme. Want ja, ze zijn daar weer, die vervelende beestjes die je hond kunnen besmetten met de ziekte van Lyme. We hebben het natuurlijk over teken.
BESMETTE TEKEN
In ons land kunnen teken besmet zijn met Borrelia-bacteriën: bacteriën die de ziekte van Lyme veroorzaken. Deze infectieziekte kent een grillig verloop. De symptomen verschillen van hond tot hond en kunnen al kort na de tekenbeet optreden of pas jaren later. Daarom kan je best de vacht van je hond controleren op teken na iedere wandeling in de natuur.
TEEK AWAY
Een teek verwijderen
dat doe je met een tekentang. Verwijder de teek met een schroefvormige beweging.
Tekentang kopen? We got you covered! Hier vind je er een in de Woefshop.
Teken kunnen 10x groter worden door bloed te zuigen
TEEK IT EASY
Werd je hond gebeten door een teek? Blijf kalm, teek it easy. Niet iedere teek is drager van de bacterie die Lyme veroorzaakt. Naar schatting zijn in België 10% van de teken besmet.
Een geïnfecteerde teek zal de bacterie niet altijd overdragen. Als je de teek binnen de 24 uur verwijdert, is de kans op besmetting uitzonderlijk klein. Bovendien wordt niet iedere besmette hond ernstig ziek.
Vind je toch plots een joekel van een teek in de vacht van je hond, houd die tekenbeet dan in je achterhoofd. Als je hond later allerlei vage klachten krijgt, meld die beet dan aan de dierenarts.
TEEK AWAY 2.0
Teken nog gemakkelijker verwijderen? Dat kan met Beaphar Tick Away. Door deze spray op de teek de spuiten zal de parasiet bevriezen en valt hij in de meeste gevallen er vanzelf af. Je hoeft de teek dus niet aan te raken en je loopt niet het risico dat de teek afbreekt bij het verwijderen. Handig!
Bestel de spray hier in onze Woefshop.
WAT IS EEN TEEK: Spinachtig vampiertje
Teken zijn kleine, spinachtige beestjes die zich voeden met het bloed van onze honden en katten. Al lusten ze ook mensenbloed. Deze parasieten zitten op grassen en planten en wachten geduldig tot er een geschikt slachtoffer passeert. Nadat een teek zich op jouw nietsvermoedende hond laat vallen, zoekt hij een gezellig plekje uit in de vacht en bijt hij zich vast in de huid. Je hond voelt daar niks van, want de teek injecteert een verdovende stof in zijn bloedbaan. Dan begint het eetfestijn voor de teek: hij zal bloed blijven zuigen tot hij ongeveer tien keer groter wordt dan hij oorspronkelijk was.
Foto’s: ©Shutterstock