Zo bereken je de leeftijd van je hond in mensenjaren

oude hond leeftijd berekenen

De leeftijd van je hond in mensenjaren berekenen? Simpel, gewoon vermenigvuldigen met zeven, toch? Neen, volgens Britse dierenarts en auteur Pete Wedderburn volstaat dit eenvoudige rekensommetje niet.

Advertentie

De “maal-zevenmethode” baseert zich op de verhouding tussen de levensverwachting van de mens en die van de hond: die kan worden herleid tot een factor 7. Zo leven mensen ongeveer 80 jaar en honden gemiddeld 11,5 jaar (80:7 = 11,4).
Maar, een hond van 1 jaar is veel volwassener dan een kind van 7 jaar en dus gaat de vergelijking niet helemaal op. Bovendien zijn er relatief veel honden die 16 jaar en ouder worden, terwijl een mens van 112 jaar een uitzondering is. De oudste hond ter wereld werd 29 jaar. Volgens de klassieke rekenmethode zou die hond 203 in mensenjaren zijn, terwijl de oudste mens tot hiertoe “slechts” 122 jaar werd.

1 hondenjaar = 3 à 5 mensenjaren
Hoe kan je dan wel correct de “mensenleeftijd” van je hond benaderen? Volgens Wedderburn moeten we ervan uitgaan dat een 1-jarige hond overeenstemt met een adolescent van 15.
Een hond van 2 is te vergelijken met een 24-jarige. Vanaf het tweede levensjaar staat 1 hondenjaar gelijk aan 3 tot 5 mensenjaren.
Een 10-jarige hond is dus ongeveer 48 in mensenjaren (op 2-jarige leeftijd is hij 24, de 8 overige jaren vermenigvuldig je met 3 en zo bekom je 48).

Kleine honden leven langer 
Critici beweren dat Wedderburns methode te weinig rekening houdt met rasafhankelijke verschillen. Zo worden bijvoorbeeld  berner sennenhonden gemiddeld slechts 6 tot 8 jaar, omdat het ras geteisterd wordt door allerlei erfelijke gezondheidsbedreigingen. Een jack russell terriër behaalt dan weer makkelijk de leeftijd van 16 jaar. Vele exemplaren worden zelfs ouder dan 18. Over het algemeen leven kleine honden langer dan grote en sterven rashonden op jongere leeftijd dan kruisingen.

Onze redactiehonden
We wilden deze formule weleens toepassen op onze redactiehonden. Hieronder lees je het resultaat.

Jaak Pijpen
Uitgever Jaak Pijpen & Cheeta

CHEETA

  • Jack russell terriër
  • 13 jaar in hondenjaren
  • 57 in mensenjaren

Omdat Cheeta een kleine hond is, kozen we voor een vermenigvuldigingsfactor 3. De rekensom voor Cheeta is 24 + (11×3) = 57 jaar

 

Hoofdredacteur Evi Maveau & Barney

 

 

BARNEY

Advertentie
  • Kruising groenendaeler x Ierse setter x dwergpoedel
  • 3 jaar in hondenjaren
  • 28 in mensenjaren

Barney is een grote hond. Toch kozen we niet voor een factor 5, maar voor een factor 4 omdat hij een kruising is en kruisingen leven langer. De rekensom bedraagt 24 + (1×4) = 28 jaar

 

 

 

 

 

 

Directeur Joris Pijpen & Japie

JAPIE

  • Kruising chihuahua x foxterriër
  • 10 jaar in hondenjaren
  • 48 in mensenjaren

Japie is een kleine kruising. Met vermenigvuldigingsfactor 3 bedraagt de formule 24 + (8×3) = 48 jaar.

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]