Het Hof van Beroep in Antwerpen heeft de Riemstse broodfokker Mathieu M. (61) veroordeeld tot zes maanden cel, een boete van 9.000 euro en een levenslang verbod op het houden van honden. Daarmee bevestigt het Hof de straf die de man vorig jaar in november in eerste aanleg had gekregen. Op 2 februari 2014 braken elf verwaarloosde honden los bij de beruchte broodfokker. De ontsnapte honden vielen vervolgens een elfjarig meisje aan en takelden haar zwaar toe, waardoor ze nu verminkt is voor het leven. De advocaat van het meisje en haar ouders, Anthony Godfroid, is tevreden met deze zware straf. Toch betreurt hij het feit dat deze zaak had kunnen worden voorkomen. Volgens hem is er sprake van nalatigheid bij de lokale politie. “Twee weken eerder kwamen er reeds meldingen binnen van ontsnapte honden bij dezelfde fokker, maar daar werd geen gevolg aan gegeven”, aldus Godfroid.
GEEN ENKELE CONTROLE ONDANKS EERDERE VEROORDELING
Op 2 februari 2014 was de elfjarige Yuki met een vriendinnetje aan het fietsen in Riemst. Plots werd ze uit het niets aangevallen door elf loslopende honden: zeven bouviers en vier labradors. Enkele passanten konden Yuki nog net redden, maar het meisje zal voor de rest van haar leven verminkt blijven. Ze liep bij de aanval 111 littekens op. De loslopende honden waren ontsnapt uit de kennel van Mathieu M., een beruchte broodfokker uit Riemst. Toch had deze zaak volgens Anthony Godfroid, de advocaat van de ouders van Yuki, volledig kunnen worden voorkomen. “De fokker in kwestie was eerder al op 8 september 2010 veroordeeld geweest op grond van illegale fokpraktijken en ernstige dierenverwaarlozing”, vertelt Godfroid. “En toch heeft de inspectiedienst dierenwelzijn zijn vergunning toen niet ingetrokken. Erger nog, de man werd na de strafrechtelijke veroordeling zelfs geen enkele keer gecontroleerd, noch door de milieudienst van de gemeente Riemst, noch door de inspectiedienst dierenwelzijn. Bijna vier jaar lang kon hij gewoon verder zijn gang gaan. Als de overheid correct had gefunctioneerd, zou Yuki nooit aangevallen zijn geweest.”

NALATIGHEID BIJ LOKALE POLITIE
Op 13 januari 2014, twee weken voor die noodlottige dag, werden er al twee onafhankelijke meldingen gedaan van loslopende honden in Riemst, niet ver van de boerderij van broodfokker Mathieu M.. Toch gaf de lokale politie geen gevolg aan deze meldingen. Daarom moet de burgemeester van Riemst – die ook hoofd van de lokale politie is – zich nu in een vervolgprocedure voor de rechtbank van eerste aanleg in Tongeren verantwoorden. “Aanvankelijk ontkende de burgemeester dat er meldingen waren binnengekomen van loslopende honden”, beweert Godfroid. “Toen het bewijsmateriaal voor deze meldingen aan het licht kwam, stuurde de burgemeester zijn verhaal bij, maar bleef hij volhouden dat de honden niet afkomstig waren van fokker Mathieu M.” Tijdens de procedure voor het Hof van Beroep werd een bijkomend onderzoek uitgevoerd naar de werking van de lokale politie. Het Hof oordeelde nu dat de loslopende honden daadwerkelijk afkomstig waren van de beruchte hondenkweker. “Mathieu M. is op die bewuste dag, twee weken voor het drama, zijn honden zelfs komen ophalen met een tractor”, aldus Godfroid. “Normaal gezien had de lokale politie moeten onderzoeken waar die loslopende honden vandaan kwamen en waarom ze los op straat liepen. Als de politie daar correct tewerk was gegaan, zou Yuki nooit twee weken later aangevallen zijn geweest.”

BELANGRIJK SIGNAAL
Hondenkweker Mathieu M. kreeg de zwaarste straf die ooit in ons land is uitgesproken tegen een broodfokker. Hij werd veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van zes maanden, een boete van 9.000 euro en levenslang verbod op het houden van honden. Wanneer Mathieu M. vroeg om voor zijn twee dwergpinschers een uitzondering te maken, werd dat door het Hof geweigerd. Het arrest luidde dat “de beklaagde niet over de vereiste vaardigheden beschikt om op een waardige manier dieren te houden, zelfs geen kleine hondjes als gezelschapsdier.” De strenge veroordeling van broodfokker Mathieu M. vindt Godfroid een goede zaak. “Ik beschouw dit als een belangrijk signaal van het Hof van Beroep”, vertelt hij. “Hiermee wordt aangetoond dat dierenwelzijn wél serieus wordt genomen. Bovendien ziet het Hof in dat een inbreuk op dierenwelzijn ook ernstige gevolgen kan hebben voor de mens. Deze honden werden jarenlang verwaarloosd en misbruikt en als ze dan op een bepaald moment losbreken, barst de bom”, verduidelijkt Godfroid. Vier van de honden die Yuki aanvielen, waren labradors: honden die de reputatie hebben vriendelijke gezinshonden te zijn. “Zo zie je maar dat zelfs de braafste honden een gevaar voor de mens kunnen worden wanneer ze verwaarloosd worden”, betreurt Godfroid. “Als Yuki niet tijdig gered was geweest door die twee voorbijgangers, had ze de aanval wellicht niet overleefd. Daarom is het belangrijk dat we ook in de toekomst streng blijven optreden tegen dierenverwaarlozers.” (EM)