Opgroeien met een hond kan geweldig zijn. Honden laten kinderen kennismaken met verantwoordelijkheden. Ze geven onvoorwaardelijke liefde en kunnen een onvermoeibaar speelkameraadje zijn. Maar de ene hond is al wat toleranter en kindvriendelijker dan de andere. Hier zijn twaalf hondenrassen die geschikt kunnen zijn voor gezinnen met kinderen. (Foto: © Shutterstock)
1. BEAGLE
Dit vrolijke, actieve hondje staat te popelen om te spelen, rennen en springen. Misschien wel met de kinderen van het gezin! Door zijn kleine formaat is hij ook geschikt voor kleinere kids, al is toezicht natuurlijk altijd een must. Beagles zijn nieuwsgierig en gaan graag op ontdekking met hun kleine mensenvriendjes. Ze zijn zachtaardig en sociaal, maar het zijn niet de makkelijkste honden om te trainen. Door hun groot jachtinstinct raken ze snel afgeleid. Ze eten ook héél graag, zelfs niet-eetbare dingen. Als kinderhandjes eten laten vallen of spullen laten rondslingeren, is de beagle er als de kippen bij. Een gewaarschuwd hondenbaasje is er twee waard!
2. LABRADOR RETRIEVER
Hoewel hij van oorsprong een jachthond is, lijkt de labrador retriever wel het prototype van een gezinshond. Het is een van de populairste honden voor gezinnen met kinderen en dat heeft alles met zijn persoonlijkheid te maken. De labrador is een echte allemansvriend. Hij is stabiel, vrolijk en sociaal naar soortgenoten en andere dieren. Bovendien kan je een labrador goed trainen: hij heeft een hoge will to please. Maar het is ook een actieve hond die houdt van rennen, zwemmen en apporteren. Vooral in zijn jongere jaren kan hij erg onstuimig en (op)springerig zijn. Gezien zijn formaat (hij kan meer dan 30 kilogram wegen) is het opletten met kleine kinderen. In al zijn enthousiasme zou de labrador ze per ongeluk kunnen omverlopen.
3. HAVANEZER
De havanezer is het nationale hondenras van Cuba. In een ver verleden werden havanezers er als een geschenk aan de vrouwen en dochters van de rijke suikerplantage-eigenaars gegeven. De havanezer was het gezelschapshondje bij uitstek voor aristocratische dames. Dankzij hun formaat zijn havanezers ideale stads- of appartementshondjes. Ze zijn vriendelijk, charmant, slim en eenvoudig te trainen. De havanezer leert makkelijk trucjes en is soms een beetje een clown: een ideaal speelmaatje voor kinderen. Voor een hond van zijn formaat is hij ook verrassend levendig. Hij kan met de kids naar de hondenschool gaan en sporten zoals agility, dogdance of gehoorzaamheid beoefenen.
4. IERSE SETTER
De Ierse setter is van oorsprong een jachthond die gebruikt werd voor de jacht op vogelwild. Het is een hond met veel energie en hij heeft dus voldoende beweging en mentale uitdagingen nodig. In een gezin met ouders die hem dat allemaal kunnen bieden, kan de Ierse setter een geweldige gezinshond zijn. Hij is immers clownesk, speels en superlief. Apporteer-spelletjes en rennen met de kinderen, de Ierse setter doet graag mee. Wie wordt er het snelst moe? De eerste twee à drie jaar kan de Ierse setter een ongeleid projectiel zijn. Hij is dan misschien te uitbundig voor gezinnen met kleine kinderen.
5. SAMOJEED
De samojeed dankt zijn naam aan de Samojeedse volkeren die in het noordwesten van Siberië woonden. Oorspronkelijk werd het hondenras gebruikt voor de jacht, het voortrekken van sleeën en het hoeden van rendieren. Deze hond leefde nauw samen met zijn nomadische baasjes. Hij sliep mee in de tenten om het gezin warm te houden en moest dus betrouwbaar met kinderen zijn. Vandaag is de samojeed nog steeds een zachtaardige gezinshond. Hij is relatief zelfstandig, waardoor hij koppig kan overkomen. In huis is hij rustig, maar deze hond heeft wel voldoende beweging nodig. Samojeden zijn ideaal om sledenhondensport, canicross of dogscooter (steppen met een hond) mee te beoefenen.
6. CAIRNTERRIËR
Veel hond in een klein lijfje, dat is de cairnterriër. Dit robuust hondje vindt zijn oorsprong in Schotland. Oorspronkelijk werd hij steenhopen (“cairns”) ingestuurd om vossen, dassen, wezels en ratten op te jagen. De bekendste cairnterriër is wellicht Toto, het hondje uit de film The Wizard of Oz. Cairnterriërs zijn levendig, stoutmoedig, en speels. Mits een goede socialisatie kunnen ze in een gezin met kinderen leven. Ze hebben een sprankelende persoonlijkheid en veel zelfvertrouwen. Deze terriërs zijn gek op aandacht en staan altijd paraat om te rennen, apporteren of spelen. Ze hebben soms een wilde manier van spelen, die met bijzondere grommerige en brommerige geluidjes gepaard kan gaan.
7. NEWFOUNDLANDER
Deze gentle giant is zoals zijn naam doet vermoeden afkomstig van Newfoundland, een Canadees eiland in de Atlantische Oceaan. De newfoundlander werkte aan boord van vissers-boten en was getraind om spullen en mensen die overboord vielen uit het ijskoude water te redden. Aan land trok hij karren voort. Hoewel de newfoundlander qua postuur en looks veel weg heeft van een levensechte beer, is hij zeer goed met kinderen. Hij is zachtaardig, geduldig en tolerant. Enig minpuntje: zowat elke newfoundlander kwijlt, en nog geen beetje! Door zijn formaat zou de newfoundlander per ongeluk kleine kinderen kunnen omverlopen. Toezicht is een must!
8. PORTUGESE WATERHOND
Deze knappe krullenbol is afkomstig uit Portugal, uit de Algarve, een zuidelijke kustregio. Hij was het hulpje van vissers en voerde verschillende taken uit aan boord. De Portugese waterhond beschermde zijn boot tegen dieven en als er een visnet stukging of er viel iets van boord, dook hij in zee. Vandaag is de Portugese waterhond een outdoorsy hond die graag gaat wandelen. Hij leert graag en past zich makkelijk aan aan nieuwe situaties. Hij geniet van hondenpuzzels, apporteer-spelletjes en sporten. Deze viervoeter is goed met kinderen, zolang hij zelf voldoende fysieke en mentale uitdagingen krijgt.
9. BASSET FAUVE DE BRETAGNE
Oorspronkelijk een jachthond die in meutes leefde, vandaag een gezinshond met een hoge schattigheidsfactor. Door zijn zachtaardig, speels karakter is hij geschikt voor gezinnen met kinderen, zeker als ze er samen mee opgroeien. De basset fauve de bretagne is energiek en lekker eigenwijs. Hij gebruikt graag zijn neus en is dol op snuffelgames! .
10. ENGELSE COCKERSPANIËL
De Engelse cockerspaniël werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op gevederd wild. Hij houdt van lange wandelingen, apporteren en snuffelspelletjes. Deze hond is intelligent en makkelijk te trainen, maar hij kan koppig zijn: als hij ergens het nut niet van inziet, doet hij gewoon z’n eigen ding. Cockers willen volwaardig deel uitmaken van het gezin en alles meemaken vanop de eerste rij. Deze honden zijn gek op aandacht en zijn over het algemeen goed met kinderen. Ze zijn geschikt voor verschillende hondensporten, zoals agility, dogdance, gehoorzaamheid en flyball.
11. BERNER SENNENHOND
Met zijn karakteristieke tricolor vacht en teddybeeruitstraling is hij makkelijk te herkennen. Oorspronkelijk was de Berner sennenhond een veelzijdige boerderijhond die allerlei taken uitvoerde: het erf bewaken, karren voorttrekken en vee drijven. Vandaag wordt hij vooral gehouden als gezinshond. De Berner sennenhond is rustig, zachtaardig en relatief makkelijk op te voeden. Hij toont veel affectie en is toegewijd aan zijn gezin. In de omgang met kinderen is hij zachtaardig, geduldig en verdraagzaam. Helaas scoort dit ras niet goed op vlak van gezondheid. Kankers komen bijvoorbeeld vaak voor bij het ras.
12. POEDEL
In de Verenigde Staten staat hij in de top vijf van de populairste hondenrassen. Of je nu een maxi, een mini of iets tussenin kiest, de poedel is een intelligente, levendige en vrolijke hond. Hij is sociaal en vertoeft graag in het gezelschap van zijn mensen. Deze aanhankelijke viervoeter is over het algemeen zachtaardig in de omgang met kinderen en kan een echt speelkameraadje zijn. Hij is makkelijk te trainen: kinderen kunnen hem allerlei trucjes aanleren. Doordat hij amper haren verliest, is hij mogelijk ook geschikt voor kinderen met een allergie.
Voordelen van opgroeien met een hond
Een kwispelende kameraad die er altijd is, die vreugde brengt en de kindertijd van dierbare herinneringen voorziet. Opgroeien met een hond kan voordelen voordelen bieden. Hier enkele voorbeelden.
Verantwoordelijkheid
Door mee te zorgen voor een huisdier – bijvoorbeeld door het eten en water te geven – ervaren kinderen verantwoordelijkheid en empathie.
Actievere levensstijl
Een studie uit 2010 bij Engelse kinderen van 9 tot 10 jaar toonde aan dat kinderen uit gezinnen met een hond meer bewegen dan kinderen uit hondloze huishoudens. Met een hond moet er gewandeld worden, wat ervoor kan zorgen dat kinderen meer buitenkomen.
Goed voor de gezondheid
Verschillende studies toonden aan dat opgroeien met een huisdier gezondheidsvoordelen opleveren. Bijvoorbeeld een onderzoek uit 2012, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics suggereert dat kinderen uit gezinnen met honden minder oorontstekingen, luchtwegklachten en -infecties hebben. In een studie uit 2019 komt naar voren dat kinderen die tijdens de zwangerschap (voor de geboorte dus) of tijdens de eerste levensmaanden worden blootgesteld aan een hond of kat 13 tot 16 keer minder kans maken op het ontwikkelen van een voedselallergie. Er zijn mogelijk voordelen voor de mentale gezondheid. Een studie uit 2015 suggereert dat er bij kinderen uit gezinnen met een hond minder angst voorkomt. Verder onderzoek moet nog aantonen of dit een causaal verband is.
Minder stress
Verschillende studies hebben aangetoond dat een hond aaien het stresshormoon cortisol verlaagt. Sociale interactie met een hond verhoogt dan weer het feelgoodhormoon oxytocine.
Onvoorwaardelijke vriendschap
Een hond is een vriendje dat altijd klaarstaat en je niet beoordeelt. Het is ook gewoonweg leuk om dagelijks door een enthousiast kwispelend dier te worden begroet.
Safety first!
Niet alleen honden moeten gesocialiseerd worden met kinderen, ook kinderen moeten leren omgaan met honden. Het is bijvoorbeeld van belang dat kinderen weten dat ze nooit aan de staart of oren mogen trekken, een hond niet mogen storen als hij eet of slaapt en dat ze zijn eten nooit mogen afnemen. Toezicht is altijd een must: laat kinderen nooit alleen met een hond.
Belang van goede fokker
Een betrouwbare gezinshond? Het begint allemaal bij de fokker. Pups die tijdens hun eerste levensweken niet in de ideale omstandigheden opgoeien en waarbij de socialisatie ontoereikend is, kunnen op volwassen leeftijd probleemgedrag vertonen. Ze zijn niet aangepast om te functioneren in een gezin. Een betrouwbare fokker fokt alleen met ouderdieren die een stabiel karakter hebben, weert gezondheisproblemen uit de foklijnen en socialiseert zijn pups. Gezinnen die geen pup van een fokker kopen, maar een hond adopteren, gaan best te rade bij de asielmedewerkers.