Het populairste “hondenras” is een kruising

hondenras kruising

De populairste hondenrassen? De meest voorkomende hondennamen? We zetten de cijfers van het afgelopen jaar op een rijtje!

Advertentie

Iedere hond in ons land moet gechipt worden. De identificatiegegevens op die chip worden geregistreed in de nationale databank, DogID. In 2023 werden er in Vlaanderen 85.382 nieuwe honden geregistreerd in de databank. Een daling ten opzichte van 2022, toen er nog 97.062 honden werden geregistreerd en veel minder dan in “coronajaren” 2021 en 2020, toen er 112.961 en 108.086 nieuwe honden bijkwamen in Vlaanderen. In 2021 werd een record gebroken: toen werd het grootste aantal nieuwe honden geregistreerd sinds de opstart van de databank in 1998. Het exacte aantal honden dat Vlaanderen momenteel telt is niet gekend. De reden: wanneer een hond overlijdt, wordt dat – ondanks de wettelijke verplichting – niet altijd gemeld aan DogID. 

Teckel in de top drie
Jarenlang stond de chihuahua op de eerste plaats van populairste hondenrassen in Vlaanderen, maar sinds vorig jaar is het meest geregistreerde hondenras de canis vulgaris, beter bekend als een kruising of straathond. De labrador retriever, die steevast in de top drie stond, moest het in 2023 met een vierde plaats stellen. De teckel die in 2022 op nummer vijf stond, behaalde vorig jaar de derde plaats in de top met meest geregistreerde rassen.

Max en Luna
Max is de populairste naam voor reuen in Vlaanderen, gevolgd door Milo en Jack. In 2021 verscheen de naam Marcel in de top tien, wat mogelijk te maken had met de realityreeks De Verhulstjes. Marcel was de naam van de inmiddels overleden bouvier van Gert Verhulst en Ellen Callebout. De naam Marcel staat nu nog steeds in de top vijf. Voor teven staat al jarenlang de naam Luna op nummer één in Vlaanderen. 

Minder verloren honden
De databank geeft niet alleen bepaalde evoluties prijs, maar kan er ook voor zorgen dat een verloren gelopen hond terug met zijn baasje herrenigd wordt. In 2023 werden er in Vlaanderen 643 honden opgegeven als “verloren gelopen”. Vorig jaar waren dat er nog 706, in 2021 nog 773. Als we verder terugkijken liggen de cijfers nog hoger. In 2015 werden er 1.827 honden opgegeven als verloren gelopen. Er is dus een dalende tendens in het aantal verloren gelopen honden.

 

Advertentie

POPULAIRSTE HONDENRASSEN
Dit waren in 2023 de meest nieuw geregistreerde hondenrassen in Vlaanderen:

 1. Canis vulgaris (kruising)
 2. Chihuahua
 3. Teckel
 4. Labrador retriever
 5. Keeshond
 6. Bordercollie
 7. Golden retriever
 8. Jack russell
 9. Poedel
 10. Franse buldog
 11. Maltezer
 12. Duitse herdershond
 13. Mechelaar
 14. Engelse cockerspaniël
 15. Cavalier King Charles-spaniël
 16. Shih tzu
 17. Australische herdershond
 18. Yorkshire terriër
 19. Berner sennenhond
 20. Amerikaanse stafford

POPULAIRSTE HONDENNAMEN
Dit waren in 2023 de populairste namen voor reuen en teven in Vlaanderen:

Reuen:

 1. Max
 2. Milo
 3. Jack
 4. Ollie
 5. Marcel
 6. Charlie
 7. Balou
 8. Cooper
 9. Oscar
 10. Maurice

Teven

 1. Luna
 2. Nala
 3. Mila
 4. Lola
 5. Stella
 6. Pippa
 7. Bella
 8. Billie
 9. Odette
 10. Bo

Bron cijfers: DogID, Dierenwelzijn Vlaanderen

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]