3-2-1 vuurwerk!

hond vuurwerk tips

Vuurwerk kan je hond erg veel stress bezorgen. Veel honden zijn bang van de luide knallen en kunnen onrustig worden, weglopen of zich zelfs in een staat van waanzin raken.

Advertentie

VUURWERK SURVIVAL-TIPS:

1. Zet een cd op
Je kan je hond voorbereiden op het vuurwerkseizoen door een speciale cd te kopen of downloaden met vuurwerkgeluiden. Een degelijke cd komt met een duidelijke handleiding waarin staat hoe lang en luid je de geluiden voor de eerste keer mag afspelen en drijft de speelduur en het volume geleidelijk aan op tot gewenning optreedt.

2. App tegen angst
Er bestaat zelfs een speciale app om je hond aan enge geluiden te laten wennen. De app heet Doxear en werd ontwikkeld in samenwerking met de Britse dierenpsycholoog Roger Mugford. Niet enkel angst voor vuurwerk kan worden aangepakt met deze app. De gratis versie van Doxear bevat ook geluiden van sirenes, treinen, onweer, stofzuigers, grasmaaiers, vrachtwagens en helikopters. Extra geluiden kan je kopen. Doxear is gratis te downloaden via de App Store of Google Play.

3. Veilige plek

Voorzie een veilig plekje voor je hond waar hij zich rustig kan terugtrekken tijdens het vuurwerk, bijvoorbeeld een bench met een laken over gedrapeerd en daarin een zacht kussen, zijn favoriete speeltjes, een lekkere snack en een stukje stof dat naar jou ruikt (bijvoorbeeld een sok). Als je geen bench hebt, kan je hetzelfde doen met de salontafel. Doe de gordijnen van tevoren dicht zodat je hond niet nog banger wordt wanneer hij kleurrijke explosies in de lucht ziet. De knallen zijn al erg genoeg voor de meeste viervoeters.

4. Stevige wandeling

Advertentie

Maak van tevoren een lange wandeling. Zo raakt je hond al wat energie kwijt en kan hij zijn sanitaire ding nog doen. Veel honden durven tijdens of na het vuurwerk niet meer in de tuin om te plassen of te poepen.

5. Afleiding

Zet de radio of televisie op en draai de volumeknop omhoog. Zo raken de knallen van het vuurwerk gemaskeerd. Geef je hond een gevulde Kong of een denkpuzzel met zijn favoriete snoepjes, zodat hij zich minder gaat focussen op wat er zich buiten afspeelt.

6. Opgelet voor ontsnappingspogingen

Ga er niet van uit dat je tuin ontsnappingsproof is. Een bange hond hoort niet goed waar het vuurwerk vandaan komt en kan in eender welke richting vluchten. Houd je hond tijdens het vuurwerk binnenshuis. Check even of de gegevens op zijn microchip up-to-date zijn en hang een penning aan zijn halsband met de naam van jouw hond en je telefoonnummer.

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]