Wie een dier wil adopteren, begint soms aan een lange zoektocht naar het geschikte gezelschap. Wil je een klein, ouder en rustig hondje, maar verblijven er in het lokale asiel enkel jonge, onstuimige, grote loebassen? Dan ga je soms online verder op zoek en moet je verschillende websites raadplegen. Dat kan makkelijker, vindt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). En daarom lanceert hij vandaag op Werelddierendag een website die alle asieldieren van Vlaanderen verenigt.
De nieuwe website www.adopteereendier.be geeft een overzicht van alle dieren die een nieuwe thuis zoeken, geordend per provincie, soort, ras, leeftijd enzovoort. Zo kunnen mensen die op zoek zijn naar een asieldier gericht op zoek gaan naar een dier dat bij hun levensstijl past.
‘Nu heeft niemand nog een excuus om de asielen over te slaan en meteen naar een dierenhandel te lopen’, zegt Weyts. ‘Als je bijvoorbeeld specifiek op zoekt bent naar een jonge zwarte labrador, dan kan je met één muisklik een overzicht krijgen van alle jonge zwarte labradors in onze asielen.’
Met de nieuwe website wil de minister ook alle Vlamingen die overwegen een dier in huis te nemen oproepen om een asieldier te overwegen. ‘Mijn eigen kat én hond komen uit het asiel en daar hebben we nog geen moment spijt van gehad’, zegt Weyts. ‘Ik kan het dus iedereen aanbevelen.’
Ook voor verloren gelopen dieren?
Tot nu toe had nog niet elk dierenasiel een website en kozen asielen voor verschillende systemen om een overzicht van hun asieldieren online te zetten. Weyts investeerde 30.000 euro om alle 120 erkende asielen die Vlaanderen telt toegang te geven tot eenzelfde platform. Bij WOEF pleiten we ook voor een gelijkaardig initiatief in verband met verloren gelopen dieren. Momenteel bestaan er verschillende websites en groepen op sociale media die verloren gelopen dieren proberen te herenigen met hun baasje. Stuk voor stuk geweldige initiatieven, maar als baasje is dat niet handig, want je moet je verloren dier ingeven op al die platformen en alle verschillende websites in het oog houden. Meer info daarover vind je hier.