De puppy blues

puppy

Puppy’s zijn leuk… vooral als ze slapen! Maar even serieus nu. Een puppy in huis halen, is iets om naar uit te kijken. De realiteit is echter dat die eerste weken of maanden met een hond ook ontzettend zwaar, vermoeiend en frustrerend kunnen zijn. 

Advertentie

De puppytijd: een pittige periode
Elk aankomend hondenbaasje zal vol spanning uitkijken naar zijn of haar pup. Zo’n schattig, zacht, lief, klein hondje! Als de realiteit pittiger blijkt dan verwacht, kan dat tot veel stress en teleurstelling leiden. Wat maakt een pup nu zo vermoeiend?

Puppy’s zijn niet zindelijk
De meeste pups moeten er in de eerste week of weken ’s nachts uit om te plassen. Vaak zijn ze ’s morgens heel vroeg wakker en ook overdag moet een jonge pup regelmatig naar buiten voor zijn zindelijkheidstraining. 

Puppy’s zijn niet te sturen
Ze kennen nog geen commando’s, hebben nog geen duidelijk dagritme en zitten overal aan. Het is dus vooral een kwestie van goed management en een zorgvuldige begeleiding om te voorkomen dat je de hele dag ‘nee’ aan het roepen bent.

Met een pup ben je de hele dag in de weer
Pups vragen ontzettend veel aandacht en daar moet je dan iets mee doen. Door een gebrek aan ritme en regelmaat, raken pups nog weleens overprikkeld en dan zijn ze vaak niet voor rede vatbaar.

Puppy’s hebben vlijmscherpe tanden die ze overal kunnen inzetten
Daarmee kunnen ze schade veroorzaken aan je huis, je kleding en soms zelfs ook je vel. Voor kinderen zijn puppy’s daarom vaak niet zo fijn. 

‘Een pup in huis halen is iets om naar uit te kijken, maar de realiteit is soms minder rooskleurig’

Bezint eer ge begint
Klinkt leuk hè, zo’n puppy. In het beste geval wist je waar je aan begon, maar ook dan valt het in de praktijk soms gewoon heel erg tegen. Heb je eerder een puppy gehad, dan is de kans groot dat je na al die tijd bent vergeten hoe heftig het ook alweer was. Kersverse hondeneigenaren vergelijken het opvoeden van een pup soms zelfs met de intensiteit van een mensenbaby in huis.
Het voordeel van een puppy ten opzichte van een baby is dat je een puppy in de meeste gevallen sneller zindelijk kunt maken en alleen kunt laten. De eerste periode kan een pup niet zomaar alleen worden gelaten. Ook dat moet aangeleerd worden.

De puppy blues: Bijna de helft van de baasjes heeft er last van

Een puppy in huis halen is meestal een vreugdevolle gebeurtenis, maar uit onderzoek blijkt dat de impact op het leven die hiermee gepaard gaat soms negatieve emoties kan oproepen. Dit fenomeen staat bekend als de “puppy blues”. Hondenbaasjes die de puppy blues ervaren, kunnen kampen met angst, vermoeidheid en frustratie. Ze maken zich vaak zorgen over het welzijn van de puppy en hun eigen tekortkomingen in de verzorging van de hond. Dat gaat gepaard met schuldgevoelens en stress. Sommige baasjes vinden het moeilijk om een emotionele band met de pup op te bouwen, betreuren hun beslissing om een puppy te nemen en overwegen zelfs om de puppy af te staan. Volgens een recent onderzoek van de universiteit van Helsinki zou bijna de helft van de hondeneigenaren de puppy blues ervaren.

De ene pup is de andere niet
Moet je nog een pup kiezen, kijk dan goed naar de rasbeschrijvingen en let goed op het karakter van de pup. Een verantwoorde fokker heeft vaak een vrij goed beeld van het energieniveau van de verschillende pups. De ene hond is nou eenmaal meer een uitdaging dan een andere. Begin je aan een eerste hond? Kies dan bij voorkeur niet het meest uitdagende ras en het meest intense individu. Elke pup kost veel tijd en energie, maar er zit wel degelijk veel verschil in het karakter van verschillende honden en dus ook van de pups.

Advertentie

puppy

Een goede start
Start meteen met de juiste kennis, zodat je zoveel mogelijk dingen vanaf de start goed aanpakt. Je zult vast wat foutjes maken, maar met de juiste kennis en hulp sla je je daar wel doorheen. Vooral de eerste periode met je pup is ontzettend belangrijk. Het creëren van een veilige thuishaven, werken aan een onderlinge band en de pup laten wennen aan alle dingen waar hij de rest van zijn leven mee te maken krijgt, zijn in de eerste fase superbelangrijk. De eerste weken en maanden moet de focus liggen op:

  • Je pup laten wennen aan je huis en gezinsleden
  • Elkaar leren kennen en leren communiceren met je pup
  • Vertrouwen opbouwen
  • Socialiseren: je pup positieve ervaringen laten opdoen met allerlei zaken

Zodra je pup in zijn nieuwe huis gewend is, start je met een goede socialisatie, want de eerste socialisatieperiode vindt plaats op de leeftijd van 4 weken tot 12 à 16 weken. Een goede socialisatie maakt een groot verschil in zijn gedrag op latere leeftijd. Een goed gesocialiseerde hond heeft veel minder kans op het ontwikkelen van angsten en allerlei ongewenst gedrag. Maar ook een juiste omgang met je pup, de juiste reactie op het gedrag van je pup en de juiste training is belangrijk.

Als je leest wat er allemaal nodig is om je pup goed groot te brengen, dan krijg je misschien al een instant puppy blues? Zorg dat je je inleest, goede begeleiding krijgt, je vragen kunt stellen en het niet alleen hoeft te doen. Je zult daar uiteindelijk een hondenleven plezier van hebben. 

Meer leren over een goede puppysocialisatie? Check hondentaak.nl.

Tekst en foto’s: Judith Fick

Wil je meer weten?

Judith Fick is eigenaresse van Hondentaak en helpt hondeneigenaren bij het verbeteren van het gedrag van hun hond. Zelf heeft ze twee honden uit Spanje met de nodige uitdagende gedragingen. Judith werkt met moderne trainingsmethodes en is gediplomeerd en geaccrediteerd hondengedragstherapeut met de nodige ervaring. Je kunt mailen naar info@hondentaak.nl als je een vraag hebt over het gedrag en de training van je hond. Kijk op Hondentaak.nl voor meer informatie en gedrags­verbeterende cursussen. 

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]