Designerhonden lopen hoog risico op tekenbeten

designerhonden teken

Foto: © Shutterstock

Advertentie

Volgens een recente studie zijn sommige designerhondenrassen extra aantrekkelijk voor teken. Mogelijk heeft dat te maken met hun poedelgenen.

De cavapoo (cavalier-kingcharlesspaniël x poedel), de cockapoo (cockerspaniël x poedel), de goldendoodle (golden retriever x poedel) en de cavachon (cavalier-kingcharlesspaniël x bichon frisé) hebben niet alleen allemaal een catchy rasnaam. Ze vallen ook alle vier erg in de smaak bij teken, kleine bloedzuigende beestjes. Dit blijkt uit een studie van VetCompass, een onderzoeksproject van het Royal Veterinary College in Londen. VetCompass verzamelt en analyseert gezondheidsgegevens van huisdieren om inzicht te krijgen in ziektetrends en risicofactoren. De onderzoekers bestudeerden data van meer dan 900.000 honden in het Verenigd Koninkrijk. Gedurende een periode van 5 jaar werden er ongeveer 2.000 tekenbeten geregistreerd. Maar waarom zijn bepaalde designerrassen “tekenmagneten”? Mogelijk heeft dat te maken met hun poedelgenen. Het onderzoek rangschikte de standaardpoedel als de op één na hoogste risicogroep voor een tekenbeet, wellicht omdat een krullende vacht aantrekkelijk is voor de kleine bloedzuigertjes. 

Advertentie

Middellange vachten en hangoren
De studie bekeek ook mogelijke risicofactoren, zoals vachttype, oorvorm en geslacht. Zo blijkt dat mannelijke honden en honden met middellange vachten, v-vormige oren of lange, hangende oren een verhoogd risico lopen op een tekenbeet. Ook voor hondenrassen zoals de cairnterriër, de standaardpoedel, de Parson Russell-terriër, de golden retriever en de dwergschnauzer is er een hoger risico. Hondenrassen die het minst vaak geplaagd worden door teken zijn de Engelse stafford, de rottweiler, de chihuahua en de Engelse buldog.

Top 10 honden met het hoogste risico op teken:
1. cavapoo
2. standaardpoedel en goldendoodle
3. cairnterrier
4. cockapoo
5. dwergschnauzer
6. cavachon
7. golden retriever
8. Parson Russell-terriër
9. Engelse springerspaniël
10. vizsla

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]