Engeland en Wales verbieden bully XL na dodelijke incidenten

bully XL

 In Engeland en Wales wordt het binnenkort illegaal om een bully XL te fokken, verkopen of herplaatsen. Er komt ook een muilkorfplicht voor het hondenras.

Advertentie

Vanaf 31 december 2023 wordt het in Engeland en Wales verboden om een American bully XL te fokken, verkopen, adverteren, herplaatsen of achter te laten. De regering voegt daarom het hondenras toe aan de lijst van honden die verboden zijn onder de Dangerous Dog Act. Die nieuwe wetgeving komt er na een toename van het aantal bijtincidenten met deze honden, waarvan enkele met een fatale afloop. Bij zes op tien dodelijke hondenaanvallen in het Verenigd Koninkrijk was een bully XL betrokken.

Muilkorf- en castratieplicht
Vanaf 31 december moet iedere bully XL in het openbaar een muilkorf dragen en aangelijnd zijn. Ze moeten ook allemaal gechipt en gecastreerd worden. XL bully’s die op het moment waarop het verbod ingaat jonger zijn dan een jaar, moeten tegen 31 december 2024 gecastreerd worden, oudere honden tegen 30 juni. Fokkers van het ras in Engeland en Wales hebben ook al te horen gekregen dat ze hun activiteiten moeten stopzetten, aangezien dat binnenkort een strafbaar feit wordt.

Vrijstellingscertificaat
Vanaf 1 februari wordt het in Engeland en Wales ook illegaal om een bully XL te bezitten, tenzij het dier geregistreerd is in de “Index of Exempted Dogs” (index van vrijgestelde dieren). Wie dus nu een bully XL heeft en zijn dier wil houden, moet zijn dier dus tijdig laten registreren en zal aan de strenge eisen zoals de muilbandplicht moeten voldoen.
Eigenaars van een XL bully zonder een vrijstellingscertificaat riskeren vanaf 1 februari een strafblad en een onbeperkte boete. Bovendien kunnen hun honden in beslag genomen worden.

Advertentie

Geen erkend hondenras
De bully XL is een hondenras dat niet erkend wordt door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) noch door de Britse Kennel Club. Daarom werd een fysieke beschrijving opgesteld van het hondenras, inclusief de minimale lengtematen en voorbeeldfoto’s. Honden die een aanzienlijk deel van de fysieke kenmerken vertonen die vastgelegd zijn in de officiële definitie kunnen onder het verbod vallen, ook al werden ze niet verkocht als een bully XL.
Onder de Dangerous Dog Act uit 1991 waren al vier andere hondenrassen opgenomen: de Amerikaanse pitbullterriër, de Argentijnse dog, de fila Brasileiro en de Japanse tosa.

Foto: © Shutterstock
Bron: Independent, BBC

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]