Esther Kef trok met haar organisatie Animal Heroes naar een lokale dierenopvang in de Westelijke Jordaanoever. ‘Israëliërs en Palestijnen werken samen om dieren te redden’, vertelt ze.
Bijna dagelijks zien we in de media hartverscheurende beelden van oorlogen en natuurrampen. De Nederlandse Esther Kef denkt dan meteen aan de dieren die daar ook het slachtoffer van zijn. Met haar organisatie Animal Heroes biedt ze noodhulp aan dieren in crisissituaties. Aan de andere kant van de wereld slaakte Diana Babisch van Bethlehem Shelter, een dierenopvang in Palestijns gebied, een noodkreet. Als een reactie daarop trok Esther met haar team naar de westelijke Jordaanoever. ‘De omstandigheden zijn er zorgwekkend’, zegt Esther. ‘Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas heeft nog maar een fractie van de bevolking op de Westelijke Jordaanoever een inkomen. Bethlehem, een stad die leeft van toerisme, ligt er nu verlaten bij. Alle bars, restaurants en hotels zijn leeg. Zelfs de bouwsector ligt stil. De zwerfdieren, die voorheen het afval van de toeristen opaten, vinden nu geen eten meer. Dieren zijn vaak de vergeten slachtoffers van oorlogen en natuurrampen.’
Hondenopvang in Bethlehem
Een van de lokale dierenhelden is Diana, de oprichter van Bethlehem Shelter, de enige geregistreerde dierenopvang in de Westelijke Jordaanoever. ‘Diana was in een vorig leven bankdirecteur, maar ze zegde een aantal jaar geleden haar baan op om zich volledig in te zetten voor de zwerfhonden en -katten van de Westelijke Jordaanoever’, vertelt Esther. ‘Met haar dierenopvang wist Diana al meer dan vierduizend huisdieren te herplaatsen. Momenteel verblijven er honderd honden in haar dierenasiel. Haar prioriteit is ervoor zorgen dat de dieren niet te lang in de opvang blijven, maar zo snel mogelijk een adoptiefamilie vinden. Diana werkt samen met Israëlische dierenhulporganisaties om de dieren zo snel mogelijk het land uit te krijgen naar een gouden mandje in bijvoorbeeld Nederland, Frankrijk, Italië, Canada of de Verenigde Staten. Maar sinds 7 oktober verloopt dat allemaal moeilijker.’ (Tekst gaat verder onder foto’s.)
Dierenliefde kent geen grenzen
Vijf dagen lang liepen Esther en haar team mee met Diana. ‘We gaven zwerfdieren te eten en drinken, haalden gewonde dieren van de straat en voerden verschillende reddingsacties uit’, blikt Ester terug. ‘Omdat de dieren geen voedsel en water meer vinden, komen ze dichter bij de huizen en daar is niet iedereen mee gediend. Zo vonden we een puppy die helemaal in elkaar getrapt was door een man. Het beestje was er zeer slecht aan toe, maar de enige dierenarts in de regio weigerde te werken op een zondag. We raakten helaas niet in een dierenkliniek, omdat de situatie op dat moment volgens ons securityteam te onveilig was. We hebben het hondje die nacht in onze hotelkamer laten slapen. Het enige wat we konden doen, was het pijnstillers toedienen. De volgende ochtend kregen we eindelijk een dierenarts te pakken. Het hondje bleek een schedelfractuur en een deels gebroken nek te hebben. Het diertje werd opgehaald en naar een dierenkliniek in Jerusalem gebracht, maar door de late behandeling was de zwelling zo groot, dat het onderweg is overleden. Het gebeurt wel vaker dat een gewond dier van de Westelijke Jordaanoever over de grens naar Israël wordt gebracht, waar dierenartsen over meer middelen en infrastructuur beschikken. Israëliërs en Palestijnen werken dus samen om dieren te redden. Dat is iets wat me heeft geraakt.’ (Tekst gaat verder onder foto’s.)
Adoptie
Esther en haar vrouw waren van plan de mishandelde puppy te adopteren, maar het lot besliste daar helaas anders over. ‘Nu zijn we van plan om een hond te adopteren uit het asiel van Diana,’ zegt Esther, ‘eentje die als pup in het asiel belandde, maar om een of andere reden nooit werd geadopteerd.’ Pas over vier maanden zal het hondje in orde zijn met zijn vaccinaties en papierwerk en kan de reis naar een leven bij Esther starten.
Aardbevingen
Animal Heroes ondersteunt lokale dierenhelden in noodsituaties. ‘Mensen die dieren redden en beschermen in de meest erbarmelijke omstandigheden steunen we door hen in de kijker te zetten en de wereld te laten zien wat ze doen. We draaien ter plaatse enkele dagen mee met deze lokale dierenhelden om te zien wat ze doen en wat voor hulp ze nodig hebben. Dat is niet altijd geld. Na de aardbeving van 6 februari 2023 in het Turkse Hatay was er bijvoorbeeld vooral nood aan mankracht. Er zaten nog zo’n zeshonderd honden en katten in het puin. We zijn dan naar Turkije gegaan om die dieren op te sporen en ze uit de ineengestorte gebouwen te halen. Dertien dagen na de aardbeving waren we op de vijfde verdieping van een kapot gebouw om er een dier te zoeken. Een uur later was dat gebouw compleet met de grond gelijkgemaakt door een tweede aardbeving met een sterkte van 6.4 op de schaal van Richter. We hebben daar heel veel geluk gehad.’ (Tekst gaat verder onder foto’s.)
Oekraïne
Esther en haar team zijn ook al in Oekraïne geweest. ‘Alle dierenasielen zitten er bomvol’, betreurt ze. Door de oorlog zijn er veel achtergelaten dieren en er worden er maar weinig geadopteerd. De tweede winter in oorlogsomstandigheden is aangebroken en verschillende honden hebben geen dak boven hun hoofd. De lokale dierenasielen hebben het moeilijk en dreigen in de vergeethoek te belanden, doordat er nu een andere oorlog is uitgebroken. Met Animal Heroes blijven we onze dierenhelden in Oekraïne steunen.’
Een nieuw jaar staat voor de deur. Het moment voor nieuwe voornemens en dromen. Waar Esther van droomt? ‘Dat iedereen een lokale dierenheld zou steunen, het maakt me niet uit of dat nu het asiel van Diana in Bethlehem is of de egelopvang van de buurvrouw. Elk beetje maakt een verschil.
Help Animal Heroes
Animal Heroes heeft een inzamelactie op poten gezet om dieren in de Westelijke
Jordaanoever en Gaza te redden. Meer info.
animalheroes.eu