Fokker gaat de cel in

Gerd Wellekens, een hondenfokker die meer dan 400 honden mishandelde en verwaarloosde, is veroordeeld tot een effectieve celstraf van zes maanden en een boete van 12.000 euro. Ook kreeg hij een levenslang verbod op het houden van huisdieren.

Advertentie

Wellekens was al jaren actief in de sector en verkocht mishandelde pups. De broodfokker bleef onder de radar omdat hij verschillende bedrijven had, waaronder 180 websites om zijn pups op aan te prijzen. Hij liet blijken dat de pups van occasionele nestjes kwamen of van rasfokkers, maar niks was minder waar. De honden kwamen van Oost-Europa of uit zijn “puppyfabriek” in Kasterlee. Hij had ongeveer 1.200 honden in zijn kennels. Toen dierenrechtenorganisatie GAIA zag dat er iets niet pluis was en in wou grijpen, had de man nog 400 pups over die in slechte omstandigheden waren. De viervoeters werden gered en in asielen geplaatst. Volgens Anthony Godfroid, advocaat in de zaak, was het een schrijnende situatie . ‘Er waren honden met vlooien, maar ook enkele met doorligwonden en honden die uitpuilende ogen hadden die later verwijderd moesten worden in de dierenasielen.’

Godfroid hoopt dat dit een waarschuwing is voor andere broodfokkers. ‘Ik denk wel dat de gevangenisstraf aan zal komen als een boomerang in de sector. Broodfokkers zullen zich realiseren dat ze effectief in de cel kunnen belanden en dat het niet enkel meer om geld gaat.’ Godfroid is tevreden met de uitspraak, omdat Wellekens de maximumstraf kreeg. ‘Sommigen wilden een hogere straf maar dat is niet mogelijk. We kijken nu om de wetgeving aan te passen zodat de straffen nog hoger worden.’ Minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, diende ook een voorstel van decreet in bij het Vlaams Parlement om die maximumstraf en boetes te verhogen.

Advertentie

Tekst: Elise Grymonprez

Foto: stockbeeld, Shutterstock

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]