Franse hond mogelijk besmet met apenpokken door baasjes

Advertentie

De gebruikte foto is een stockbeeld ter illustratie – © Shutterstock

In Parijs is een Italiaanse windhond besmet geraakt met het apenpokkenvirus. Het is voor zover we weten het eerste geval van een hond die naar alle waarschijnlijkheid besmet raakte door zijn eigenaars. Dat schrijft het medische tijdschrift The Lancet.

De baasjes van het dier zijn twee samenwonende mannen uit Parijs met wisselende seksuele contacten. Ze raakten in juni besmet met het apenpokkenvirus. Twaalf dagen nadat de mannen hun eerste symptomen verschenen, kreeg ook hun hond last van blaasjes. Het Italiaans windhondje testte positief op de apenpokken. Een genetische analyse wees uit dat het virus bij het beestje honderd procent overeenkomt met het virus dat een van de mannen besmette. De mannen lieten weten dat het hondje bij hen in bed heeft geslapen. Vermoedelijk raakte het dier daardoor ook besmet. Dit is wellicht het eerste gerapporteerde geval waarbij het virus overspringt van mens op hond.

Advertentie

De apenpokken verspreiden zich meestal van persoon tot persoon door direct huid-op-huidcontact, direct contact met lichaamsvloeistoffen of via ademhalingsdruppeltjes. Maar ook via het delen van kleding of lakens kan het virus worden overgedragen.

hond apenpokken

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Lees verder

Winkelwagen