Gemeente Kasterlee weigert uitbreidingsaanvraag Hoeve Hoogland

pups uit oost-europa

Foto: Shutterstock

Advertentie

Een tijdje geleden diende hondenfokker Hoeve Hoogland een milieuvergunningsaanvraag in om zijn activiteiten uit te breiden. Niet alleen hondenliefhebbers reageerden met grote verontwaardiging . Ook de gemeente Kasterlee zelf ziet zo’n uitbreiding niet zitten en keurde de aanvraag bijgevolg af.

Op 7 augustus 2017 diende Hoeve Hoogland een milieuvergunningsaanvraag in om de kennel uit te breiden tot 154 kweekdieren. Niet alleen dierenrechtenorganisatie GAIA tekende bezwaar aan. Ook organisaties als vzw Anti Broodfok Actie sprongen op de barricade om de hondenfokker, die al herhaaldelijk in opspraak kwam, tegen te houden. Om een weloverwogen beslissing te nemen, startte de milieudienst van de gemeente Kasterlee een openbaar onderzoek dat argumenten genoeg opleverde om een uitbreiding te weigeren.

Puppy’s tellen niet mee

Hoeve Hoogland mag dan wel voorstellen om 154 kweekdieren te houden, in werkelijkheid zouden dat er veel meer zijn. Volgens de milieuwetgeving tellen pups jonger dan zes maanden immers niet mee. Dat wil zeggen dat Hoeve Hoogland makkelijk honderden pups van nog geen half jaar kan houden, zonder dat er een vergunning nodig is. Slechts vijf medewerkers zouden instaan voor de socialisatie van deze honderden viervoeters, wat ook niet realistisch is. Deze te lage bezetting biedt immers geen garanties voor een goede opvoeding.

Beruchte broodfokker

Advertentie

Hoeve Hoogland is een beruchte broodfokker, die al verschillende keren veroordeeld werd voor de verkoop van zieke dieren. Sommige honden waren zelfs besmet met een zoönose, een ziekte die overdraagbaar is op mensen. Denk maar aan de uiterst besmettelijke ziekte giardia en andere parasieten. Ook ‘vergat’ de kennel te vermelden dat er katten aanwezig zijn, waarmee gekweekt wordt. Zo wilde de eigenaar de uitbreiding ongetwijfeld wat ‘redelijker’ laten overkomen.

Juiste beslissing

Anthony Godfroid, zowel onze huisadvocaat als die van GAIA, is blij met de beslissing van het gemeentebestuur: ‘De gemeente Kasterlee heeft de juiste beslissing genomen door de milieuvergunning te weigeren. Nu is het belangrijk dat de gemeente niet in één of andere juridische valstrik trapt en waakzaam blijft. De gemeente moet zich daarom goed informeren over de kattenkwekerij van Hoeve Hoogland waar de inspectie Dierenwelzijn, met Ben Weyts als voogdijminister, al regelmatig besmette en zieke katten heeft aangetroffen.’

Nog meer uitbredingsdrang

Enkele dagen geleden diende Het Hezehof, een andere gekende broodfokker, ook weer een aanvraag tot uitbreiding in bij de gemeente Lummen. Laten we hopen dat het gemeentebestuur een voorbeeld neemt aan de collega’s van Kasterlee.

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]