Hoe je hond en kat beschermen tegen teken en vlooien?

Els Rogiers
Els Rogiers

Gastblog door Els Rogiers, Vakdierenarts Kleine Huisdieren bij dierenartsenpraktijk Hulsterheide, Livia Award winner 2014

Advertentie

In de vorige blogpost vertelde ik over het belang van vlooien- en tekenbestrijding bij honden en katten. Het zijn immers niet alleen irriterende en hinderlijke beestjes, ze vormen ook een gevaar voor de gezondheid van mens en dier. In deze blogpost geef ik daarom enkele tips hoe je jouw huisdier kan beschermen tegen teken en vlooien, want eveneens in de winter is het belangrijk om aan preventie te doen.

Ook belangrijk in de winter
De meeste mensen zijn er zich heel erg van bewust dat er in de zomerperiode vlooien en teken voorkomen en dat preventie belangrijk is. Vaak wordt dat in de winter echter vergeten. Deze week heb ik bijvoorbeeld nog een katje met teken op consultatie gehad. Dit is eerder een uitzondering maar het bevestigt toch dat de teken nog steeds in de omgeving aanwezig zijn. Zij kunnen zich schuilhouden in het hoge gras en de bossen. Check na een wandeling steeds je huisdier op teken. Merk je er eentje op, verwijder die dan zo snel mogelijk (binnen 24 uur) zodat deze geen kans krijgt om ziektes over te dragen. Je maakt dan best gebruik van een tekentang. Je neemt de teek zo dicht mogelijk tegen de huid van je huisdier beet met de tekentang en draait vervolgens de teek er met een kurkentrekkerbeweging uit. De teek laat dan de pootjes en monddelen los en zo heb je steeds het volledige lichaam van de teek mee. Wanneer er dan toch een klein deeltje zou achterblijven in de huid van jouw huisdier hoef je je niet te veel zorgen te maken, want dat wordt door het lichaam gewoon afgestoten, te vergelijken met een splinter in je vinger.

Ook vlooien zien we het hele jaar door en dat komt omdat hun volledige cyclus (ei, larve, pop, volwassen vlo) kan doorgaan in onze woning. Daar vinden ze de ideale omstandigheden voor hun ontwikkeling zoals de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad. Je huisdier hoeft zelfs niet eens buiten te komen om een vlooienbesmetting op te lopen. Een vlo kan door andere bezoekers in jouw woning binnengebracht worden. Het verwijderen van die ene vlo, door vlooienkam of door een wasbeurt met vlooienshampoo, heeft geen zin. De vlo begint immers nadat die een bloedmaaltijd heeft genomen, met het leggen van eieren die in de omgeving terechtkomen en de was- en kambeurt overleven! Vandaar is het belangrijk zeker lang genoeg te behandelen, ook de omgeving niet te vergeten en de andere huisdieren in het gezin mee te behandelen. Het is dus belangrijk het hele jaar door alert te zijn.

Advertentie

Gebruik van preventiemiddelen
Er zijn tal van preventiemiddelen op de markt om je hond en kat te beschermen tegen teken en vlooien. Je dierenarts kan je steeds raad geven over de verschillende mogelijkheden die bestaan en best bij jouw huisdier passen. Zelf heb ik veel positieve ervaringen met meerdere preventieve geneesmiddelen die op de markt zijn zoals pipetten, antiparasitaire halsbanden, sprays en tabletten. De tabletten zijn sinds enkele jaren beschikbaar, ze smaken lekker, zijn makkelijk toe te dienen en handig voor de honden die regelmatig gewassen worden, gaan zwemmen of in nauw contact leven met kleine kinderen.

Besluit
Kortom, mits de nodige waakzaamheid en correct gebruik van preventiemiddelen in overleg met je dierenarts, kan je je huisdier zorgeloos beschermen tegen teken en vlooien.

Foto’s: Shutterstock

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]