Beeld ter illustratie: © Shutterstock (dit is niet de hond waarover het artikel gaat)
Een vrouw uit Nieuw-Zeeland kreeg een gevangenisstraf voor het overvoederen van haar hond. Ook bij ons riskeer je in principe een gevangenisstraf als je je hond overdreven veel eten geeft.
Tien stukken kip en een heleboel hondenkoekjes. Dat was de dagelijkse kost die een vrouw uit Nieuw-Zeeland aan haar hond Nuggi voorschotelde. Drie jaar geleden werd het dier in beslag genomen door de politie en opgevangen door dierenbeschermingsorganisatie SPCA. Nuggi kon nog geen tien meter stappen en moest drie keer pauzeren om op adem te komen toen de SPCA-medewerkers hem uit het huis van de vrouw kwamen redden. Hij woog 53,7 kilogram en was zo zwaarlijvig dat het onmogelijk was om zijn hart met een stethoscoop te beluisteren, omdat het vet het geluid blokkeerde. Nuggi had moeite met zijn ademhaling en vertoonde tekenen van ernstige vermoeidheid. Gedurende zijn verblijf bij de SPCA viel hij 8,9 kilogram af: 16 procent van zijn lichaamsgewicht. Twee maanden nadat hij bij zijn vorige baasje was weggehaald, stierf hij door een gescheurde massa op zijn lever, die een acute bloeding veroorzaakte. Een autopsie wees uit dat hij nog meer gezondheidsproblemen had, waaronder leverziekte en de ziekte van Cushing.
Het is al enkele jaren geleden dat Nuggi is bezweken aan de gevolgen van overvoeding, maar de zaak kreeg nog een staartje. Zijn baasje werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden en een schadevergoeding van zo’n 740 euro. Ze mag een jaar lang geen honden houden.
Overvoeren is mishandeling
Meer dan de helft van de honden en katten in Vlaanderen heeft overgewicht. Ook bij ons riskeer je een veroordeling als je je hond zodanig veel eten geeft dat zijn gezondheid eronder gaat lijden. ‘De Vlaamse Dierenwelzijnswet stelt dat niemand handelingen mag plegen waardoor een dier zonder noodzaak omkomt of een verminking, een letsel of pijn ondergaat’, verklaart Anthony Godfroid, advocaat gespecialiseerd in dierenwelzijn. ‘De Dierenwelzijnswet bepaalt ook dat wie dieren houdt aangepaste voeding moet voorzien. Een dier overvoeren of voer geven dat niet geschikt is voor de specifieke diersoort kan dus strafbaar zijn. Ik herinner me een inbeslagname van een ezel in Holsbeek. Zijn eigenaar, een bakker, gaf hem dagelijks het overschot van pistolets en koffiekoeken, waardoor die ezel dramatisch overgewicht ontwikkelde. Het dier kreeg ook vergroeiingen in zijn nek en huidproblemen. Overvoeren is ook een vorm van mishandeling, maar dat beseffen huisdierbaasjes niet altijd.
Obesitas is niet schattig
Terwijl veroordelingen wegens ondervoeding schering en inslag zijn, lijken veroordelingen ten gevolge van overvoeren schaars. ‘Overgewicht is moeilijker te definiëren’, aldus Godfroid. ‘Vanaf wanneer wordt overgewicht mishandeling? Bovendien wordt zwaarlijvigheid vaak vergoelijkt. Hoe vaak hoor je niet iemand zeggen: “Oh, wat een schattig dikkertje”. Het wordt tijd dat we beseffen dat overgewicht niet schattig is. Overvoeren kan beschouwd worden als een vorm van verwaarlozing of mishandeling. En dat is strafbaar volgens de Dierenwelzijnswet. De maximumstraf daarvoor bedraagt vijf jaar gevangenisstraf en een geldboete tot 100.000 euro.’