Hondenbaasjes riskeren eigen veiligheid in crisissituaties om bij hond te blijven

hond veiligheid

Stel: er breekt een natuurramp uit en je moet noodgedwongen evacueren, maar je mag je hond niet meenmenen. Of: je bent dakloos en het vriest, maar je hond is niet welkom in het opvangcentrum. Wat doe je? Uit een nieuwe studie blijkt dat mensen hun eigen veiligheid vaak op het spel zetten om te voorkomen dat ze gescheiden worden van hun huisdier.

Advertentie

Jasmine Montgomery, een sociaal werker en doctoraatsstudent aan de James Cook University in Australië zag met haar eigen ogen hoe bezorgd mensen zijn om hun huisdier tijdens crisissituaties zoals dakloosheid, ernstige gezondheidsproblemen of huishoudelijk geweld. ‘Ik was verbaasd over het gebrek aan voorzieningen voor mensen en hun huisdieren in zulke situaties’, vertelt ze aan Newsweek. Ze ervoer dat op het gebied van beleidsmatige hulpverlening mensen als prioritair werden beschouwd, maar hun huisdieren slechts als een bijzaak. Dat inspireerde Montgomery om een doctoraatsstudie uit te voeren over crisissituaties waarin mensen gedwongen worden afscheid te nemen van hun huisdier. Ze analyseerde 42 casestudy’s over gedwongen scheidingen tussen mensen en hun dieren als gevolg van huishoudelijk geweld, dakloosheid en natuurrampen.Haar bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Anthrozoös. Zo blijkt onder andere dat slachtoffers van huishoudelijk geweld vaak (langer) bij de dader blijven vanwege hun huisdier. ‘Er is een gebrek aan opvangplaatsen of huisvestingsmogelijkheden waar dieren welkom zijn’, stelt Montgomery in een samenvatting van de bevindingen.

Uit de analyse blijkt dat wanneer een huisdier gescheiden wordt van zijn eigenaar als gevolg van huishoudelijk geweld, dakloosheid of een natuurramp, dit vaak leidt tot het overlijden of verlies van het dier. Voor de eigenaar kan een gedwongen scheiding intens verdriet, schuldgevoelens, trauma en een achteruitgang van het psychosociaal functioneren veroorzaken.

Huisdiervriendelijke daklozenopvang
Montgomery en haar medeonderzoekers schrijven in de bevindingen van de studie dat huisdierbaasjes hun eigen veiligheid op het spel zetten om een gedwongen scheiding van hun dier te vermijden. Voorbeelden daarvan zijn eenevacuatie weigeren bij natuurrampen, bij een gewelddadige partner blijven oflanger dakloos blijven in afwachting van huisdiervriendelijke accommodatie.

Advertentie

Montgomery pleit voor meer begrip en doet enkele aanbevelingen: hulpverleningsorganisaties voor slachtoffers van huishoudelijk geweld en daklozen kunnen bijvoorbeeld accommodatie bieden waar ook huisdieren welkom zijn, en huisdieren zouden moeten worden opgenomen in evacuatieplannen.

Bron: Newsweek
Foto: © Shutterstock

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]