Gordon setter

Gordon setter
Een hond die van outdooractiviteiten houdt? Sportief én speels is? En ook nog eens van knuffelen houdt? Maak kennis met Schotlands best bewaarde geheim!

OORSPRONG

In Schotland werd de Britse tv-chef Gordon Ramsey geboren. Ook het bier Gordon Finest zag er het levenslicht. Maar Schotland bracht ons nog een andere, misschien wel iets minder bekende “Gordon”: de Gordon setter, een majestueus hondenras met een lange geschiedenis.
De bloedlijnen van deze grote, zwarte hond gaan terug tot in de jaren 1600 en brengen ons naar de Schotse hooglanden, een streek met ruige berglandschappen, mysterieuze meren, mistige moeraslanden en dichtbegroeide bossen. Jagers hadden een hond ontwikkeld die gespecialiseerd was in de jacht op gevederd wild zoals fazant, kwartel en korhoender. Het ging om een zogenaamde “voorstaande hond”: een hond die het wild opspoort en vervolgens aan de jager toont waar het zich bevindt door stokstijf te blijven stilstaan in een specifieke houding.
De getalenteerde viervoeters trokken de aandacht van Alexander Gordon, de vierde hertog van Gordon, die van 1743 tot 1827 leefde. Gordons belangstelling voor de jachthonden groeide en hij begon ze zelf ook te fokken in de kennel van zijn kasteel. Hoewel het hondenras eigenlijk al zo’n tweehonderd jaar officieus bestond, was het de hertog die het echt op de kaart zette. Ongeveer een eeuw later werd het ras officieel vernoemd naar Gordon als een postuum eerbetoon: de honden zouden de geschiedenis ingaan met zijn naam.
In de eerste helft van de twintigste eeuw daalde het aantal Gordon setters zienderogen door het verdwijnen van grote landerijen en jachtpartijen. Tegen 1923 waren er nog maar 54 Gordon setters bij de Britse Kennel Club geregistreerd. Buiten Schotland werd er maar zelden een exemplaar gespot. Na de Tweede Wereldoorlog begon het tij te keren voor de Gordon setter. Sindsdien wordt hij niet meer uitsluitend als jachthond gehouden, maar ook als gezinshond.

Advertentie

RASKENMERKEN

Wie er voor het eerst eentje ziet, is sowieso onder de indruk. De Gordon setter is een imposante hond met een krachtige uitstaling. Van alle setterrassen is hij de grootste. Hij is elegant en atletisch gebouwd. Zijn blik straalt op het eerste gezicht een zekere serieux uit. Maar wie dieper in de donkerbruine kijkers van een Gordon setter staart, ziet ook de fonkelende pretoogjes die zijn komische kant verraden. Hij is een hond van tegengestelden: ernstig en werklustig op het veld en een clown wanneer hij zijn hondenspeeltjes over de vloer van de woonkamer verspreidt.
Iedere Gordon setter heeft hetzelfde kleurpatroon: black and tan, oftewel: een overwegend zwarte vacht met roestkleurige aftekeningen.

KARAKTER

Van alle setters is de Gordon ook de meest serieuze en waakse. Hij kan beschermend uit de hoek komen tegenover zijn eigendom en zijn gezin. Niet alleen al wakend zijn Gordon setters vocaal. Ze durven ook op een verbale manier duidelijk te maken wat ze leuk vinden en wat niet. Al brabbelend laten ze hun (on)genoegen blijken. Je hoort het al: de Gordon setter is een erg “aanwezige” hond in huis, maar dat is ook een van zijn grootste charmes. Want omdat hij alles vanop de eerste rij wil meemaken, is hij ook erg betrokken bij het gezinsleven.

OPVOEDING

De Gordon setter is intelligent en relatief makkelijk te trainen, maar hij kan ook behoorlijk eigenwijs zijn. Duidelijke regels en consequent blijven zijn een must, anders neemt hij een loopje z’n baasje. Een positieve, beloningsgerichte aanpak is de sleutel tot een goede band tussen hond en baasje.
De Gordon setter heeft een goed geheugen. Eens hij iets leert, zal hij dat niet snel vergeten. De keerzijde daarvan is dat slechte gewoontes en ongewenst gedrag moeilijk zijn af te leren, maar de aanhouder wint. Nog een aandachtspuntje bij de opvoeding van de Gordon setter is dat dit hondenras pas laat volwassen wordt. Tot op hoge leeftijd blijven vele Gordons enkele speelse puppytrekjes behouden.
Net zoals alle andere setterrassen houdt ook de Gordon setter van actie! Hij is een sportieve jachthond die zijn energie moet kwijtkunnen. De Gordon is minder snel dan de Ierse setter en de Engelse setter, maar hij heeft een sterk uithoudingsvermogen. Een wandeling van een uurtje? Dat is nog maar een opwarming voor hem! Zijn hoge energieniveau maakt de Gordon setter geschikt voor allerlei intensieve hondensporten, zoals canicross, bikejöring (mountainbiken) en veldwedstrijden (field trial). Hij houdt van outdooractiviteiten en is de ideale sportpartner voor graag gaat hiken of trailrunnen. De Gordon setter kan ook genieten van “rustigere activiteiten” waarbij hij zijn neus kan gebruiken, zoals mantrailing, reddingswerk en detectie. Ook buiten de hondenclub wordt hij graag geëntertaind: trekspelletjes, frisbees vangen, zoekspelletjes, de bal apporteren, ravotten met soortgenootjes… het eeuwige kind in de Gordon setter komt meteen naar boven!

Advertentie

GEZONDHEID EN VERZORGING

Ondanks dat hij binnenin eeuwig jong blijft, ontsnapt het lichaam van deze hond niet aan de tand des tijds. De gemiddelde levensverwachting voor een Gordon setter bedraagt 10 tot 12 jaar, een normale leeftijd voor een hond van zijn formaat. Net zoals andere grote hondenrassen is ook deze hond gevoelig voor gewrichtsaandoeningen zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie. Ook de oogaandoening progressieve retina atrofie (PRA), een degeneratieve aandoening van het netvlies, en cerebrale ataxie, een aandoening van de kleine hersenen komen voor binnen het ras. Betrouwbare fokkers weren deze aandoeningen uit hun bloedlijnen.

LEVEN MET EEN GORDON SETTER

Het is ondertussen wel al duidelijk dat de Gordon setter geen hond is voor inactieve baasjes. Maar wie een goede fysieke conditie heeft en graag buiten is in weer en wind, vindt in deze hond misschien wel een nieuwe beste vriend om allerlei outdooravonturen mee te beleven.

Kenmerken

Grootte: 62 – 66 cm
Gewicht: 25,5 – 29,5 kg
Levensverwachting: 10 – 12 jaar
Vachtverzorging: regelmatig borstelen
Karakter:
  • beschermend
  • energiek
  • aanhankelijk
  • slim
Bewegingsbehoefte: veel
TEKST: Evi Maveau
FOTO’S: Shutterstock
Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]