Labrador retriever

Deze vrolijke jachthond lijkt wel de perfecte gezinshond. Dat is hij ook, als je de modder, het kwijl en de zotte buien er graag bijneemt!

OORSPRONG

Dat de labrador retriever vandaag een geboren apporteur is, het is geen toeval. Lang geleden gebruikten Canadese vissers deze hond bij het vissen. Hij moest de vissen apporteren die door de netten probeerden te glippen. Deze viervoeter was bestand tegen barre weersomstandigheden en een uitstekende partner voor waterwerk, zowel in de zomer als in de bar koude winters. De labrador retriever had dan ook een uitstekend uithoudingsvermogen. Rond 1820 maakten ook Engelse vissers kennis met de labrador retriever en in 1903 werd het ras erkend door de FCI.
In de 20ste eeuw nam de populariteit van de labrador retriever toe. Vooral in Groot-Brittannië was het een bijzonder gegeerd ras. Pas in de jaren vijftig wordt de labrador retriever geïntroduceerd in de Lage Landen. Niet alleen bij ons maar ook in de rest van de wereld wordt het ras in die tijd alsmaar populairder. Gaandeweg wist de labrador retriever zich te ontpoppen tot een veelzijdige viervoeter. Zo diende hij niet alleen als jacht-, water- en gezelschapshond. Het ras bleek ook de uitstekende hulp voor de gezondheidszorg, als assistentie- en blindengeleidehond.

Advertentie

RASKENMERKEN

Zelfs iemand die niet zo’n fan is van honden, weet zonder twijfel hoe een labrador eruitziet. Het lichaam van de labrador is stevig en gespierd. Er zijn drie erkende kleuren: blond, bruin en zwart. De labrador heeft een dikke, korte bovenvacht in combinatie met een waterproof ondervacht. Weer of geen weer, een plons in het water moet op alle momenten van het jaar kunnen. Dus dan is het maar goed ook dat ze die waterafstotende onderjas hebben. Daarnaast heeft hij zwemvliezen tussen de tenen heeft, wat zijn zwemcapaciteiten ten goede komt.

KARAKTER

Hij is zacht en vrolijk van aard. Dat neemt niet weg dat deze vrolijke Frans een jachthond blijft, wat zoveel wil zeggen als bewegen, bewegen, bewegen!
De labrador is een allemansvriend. Hij heeft dan ook een enorme will to please. Het is een zeer sociale, evenwichtige en betrouwbare hond.
Hij is een gedroomde speelkameraad voor andere honden en voor kinderen. Ook met katten kan de labrador samenhuizen, mits hij hieraan gewend is.

OPVOEDING

Een labrador opvoeden is niet moeilijk. Het is namelijk een bijzonder veelzijdige viervoeter, die de meest uiteenlopende opdrachten aankan. Van een voorbeeldige huishond zijn tot een uitstekende apporteur: het is voor hem allemaal kinderspel. Net als het bijstaan van minder mobiele mensen en personen met een gezichtsbeperking. Hij voert elke taak tot in de puntjes uit.

Advertentie

GEZONDHEID EN VERZORGING

Bij de labrador is het oppassen geblazen voor heup- en elleboogdysplasie. Wie een pup aanschaft doet er best aan om de medische resultaten van de ouderdieren na te gaan.
Labradors staan erom bekend dat ze graag eten. Recent wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat dit ras een gen heeft, dat deze obsessie met eten in de hand werkt. Ze kunnen er dus niet aan doen! De labrador is dus vatbaar voor overgewicht. Zeker wanneer je viervoeter gesteriliseerd is, moet je met een uitgebalanceerd dieet proberen om je hond zoveel mogelijk op gewicht te houden. Dat is bij labradors niet altijd evident. Zorg er dus voor dat ze ook voldoende bewegen, om de spieren en gewrichten niet te snel te belasten met overtollige kilo’s.
De vacht vraagt weinig verzorging. Af en toe kammen is voldoende.

LEVEN MET EEN LABRADOR RETRIEVER

Wie een labrador in huis haalt, zal het zich niet beklagen. Het is een bijzonder lieve en vrolijke viervoeter, die altijd te vinden is voor een spelletje of knuffelsessie op de sofa. Samen wat lekkers eten, dat ziet de labrador ook wel zitten. Maar let op zijn gewicht, want hij wil nogal snel extra kilo’s kweken. Serveer hem ook regelmatig fysieke en mentale uitdagingen. Wanneer je zijn behoeften kunt inlossen, dan krijg je zonder twijfel de perfecte hond in huis. Of labradors nu een blond, zwart of bruin jasje dragen. Of ze nu moeten jagen, apporteren, zwemmen of met de kinderen spelen, het zijn allemaal schatjes van patatjes.

Kenmerken

Grootte: 54 – 57 cm
Gewicht: 25 – 36 kg
Levensverwachting: 10 – 12 jaar
Vachtverzorging: Makkelijk – af en toe borstelen
Karakter:
  • slim
  • vriendelijk
  • speels
  • extravert
Bewegingsbehoefte: matig tot veel
TEKST: Annick Hus
FOTO’S: Hondenfotograaf.be
Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]