Petit basset griffon vendéen

petit basset griffon vendéen
Een langgerekt lijfje op korte pootjes, een rommelige vacht en grote, onschuldige ogen: dit lijkt wel het hersenspinsel van een cartoonist. We hebben het hier over een vrolijk hondje dat altijd met het juiste pootje uit zijn mand stapt. Ondanks al zijn troeven, is de petit basset griffon vendéen nog een van de onbekendere viervoeters uit hondenland. Tijd om daar verandering in te brengen!

OORSPRONG

Hoewel hij niet zo bekend is bij het grote publiek, is de petit basset griffon Vendéen geen nieuwkomer: zijn oorsprong gaat terug tot in de zestiende eeuw!
Er zijn vier “griffon-vendéenrassen”: naast de petit basset zijn er ook nog de grand griffon vendéen, de briquet griffon vendéen en de grand basset griffon vendéen. Deze vier viervoeters zijn allemaal afkomstig uit de Vendée, een regio aan de westkust van Frankrijk. Daar werd de petit basset indertijd gefokt voor de jacht op konijnen. De petit basset is een zogenaamde scent hound, een jachthond die eerder zijn neus dan zijn ogen gebruikt tijdens het jagen.
De grootste uitdaging voor de petit basset was het ruige terrein van de Vendée. Maar de prikkende doornstruiken en dichte begroeiing hadden geen ontmoedigend effect op de petit basset. Zijn ruwe vacht, borstelige wenkbrauwen en weelderige gezichtsbeharing boden hem bescherming tegen scherpe stekels en doornen.
Vandaag wordt de petit basset griffon vendéen niet meer alleen als jachthond gehouden, maar valt hij ook in de smaak als gezinshond.

Advertentie

RASKENMERKEN

Met een gemiddelde schofthoogte van 34 tot 38 centimeter is de petit basset een klein middelmaatje. Zijn lichaam is langer dan dat het hoog is, en zijn korte pootjes zorgen ervoor dat zijn neus tijdens het lopen dicht bij de grond blijft. Zo zal hij een wildspoor niet snel kwijtraken. Ook zijn lange, droopy oren staan in functie van het speuren: ze vangen de geur en “begeleiden” die naar z’n neus.
Met zijn scruffy, speelse haren en ondeugende blik heeft hij een hoge aaibaarheidsfactor. Maar de stugge, ruwe vacht van de petit basset griffon vendéen was in de eerste plaats functioneel. Die biedt, zoals eerder vermeld, bescherming tegen takken, doornen en prikkeldraad – allerlei dingen die je wel eens tegenkomt als je een konijn op de hielen zit. De wilde haren van de petit basset moeten ongeveer wekelijks geborsteld worden. Af en toe moet de vacht geplukt worden door een ervaren hondentrimmer.

KARAKTER

In zijn FCI-rasstandaard wordt de petit basset beschreven als ‘een duivel buiten, een engel in huis’. Het is een levendig hondje met een prettige persoonlijkheid: hij is grappig, speels, extravert en bijdehand. De petit basset lijkt nooit met het verkeerde pootje uit zijn hondenmand te stappen; hij is altijd goedgezind en houdt van het leven. Zijn grootste passie? Geuren! De petit basset heeft doorgaans een groot jachtinstinct. Zoals zowat alle hounds wordt hij geregeerd door zijn neus. Als hij een wildspoor achternazit, lijkt hij plots selectief doof. Tijdens de jacht kent hij geen vrees: hij duikt zonder twijfel in het dichtbegroeide struikgewas of steekt roekeloos een drukke autoweg over. Daarom kan je de petit basset best altijd aan de (lange) lijn uitlaten.
Naast een lange lijn is er nog iets onmisbaar op het benodigdhedenlijstje: een goede omheining. Petit bassets durven al eens uit de tuin te verdwijnen. Niet dat ze andere oorden opzoeken omdat ze hun baasjes beu zijn, maar soms is dat ene geurtje gewoonweg te aanlokkelijk. Check ook regelmatig of er geen ontsnappingsroutes onder de omheining zijn, want ook putten graven behoort tot de vele talenten van dit bedrijvige beestje.
Strijkt er een duif neer of probeert er iemand de woning te betreden, dan laat deze alerte hond van zich horen. Hij mag dan wel een goed alarmsysteem zijn, als waakhond kies je beter een andere hond: de petit basset verwelkomt iedereen met zijn vrolijkste kwispel!
Over blaffen gesproken: de petit basset is een vocale viervoeter met een groot arsenaal aan geluiden. Hij blaft, brabbelt, huilt en zingt. Geen hond om op een gehorig appartementje te houden dus!

OPVOEDING

De opvoeding van een petit basset griffon vendéen kan een uitdaging zijn. Hij is zeer slim en heeft meestal al na twee of drie herhalingen een nieuw commando of trucje onder de knie. Of hij het ook daadwerkelijk zal uitvoeren wanneer je het vraagt, is een andere zaak. Deze hond heeft een koppig kantje, en als hij ergens het nut niet van inziet, doet hij waar hij zelf zin in heeft. Het komt er dus op aan om je petit basset te motiveren (dit hondenras is dol op spelletjes), consequent te blijven (ja is ja en nee is nee) en hem te belonen. O ja, let ook op dat hij je niet om z’n pootje windt, met zijn superschattige teddybeerogen. Deze hond weet zijn charmes op het juiste moment in te zetten… De zindelijkheidstraining kan ook iets moeizamer verlopen dan bij andere hondenrassen. Maar met veel geduld komt het sowieso goed.
Bij dit bezige beestje past een actief baasje. De petit basset staat altijd klaar om iets met zijn eigenaar te ondernemen. Lange wandelingen met uitgebreide snuffelmogelijkheden moeten sowieso op het programma staan. Zijn goede neus maakt hem uitermate geschikt voor hondensporten waarbij snuffelen centraal staat, zoals reddingswerk, detectie, mantrailing en andere speurdisciplines.
De petit basset griffon vendéen is een echte “meutehond”: dat wil zeggen dat hij in groep jaagt en ook al eeuwenlang samenleeft met soortgenootjes. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Hij kan dus perfect samenleven met nog een andere hond (of twee of…). Hij eist veel aandacht van zijn eigenaars en blijft niet graag lang alleen. Wordt hij hele dagen lang moederziel alleen thuisgelaten, zal hij huilend zijn smart met de buren delen…

Advertentie

GEZONDHEID EN VERZORGING

Schol, santé! Proosten op een goede gezondheid voor de petit basset is meestal niet nodig, want deze robuuste rakker heeft een sterke gezondheid. Gemiddeld wordt hij 13 tot 15 jaar oud.

LEVEN MET EEN PETIT BASSET

Ja ze zijn schattig, ja ze zijn speels, maar nee, het zijn geen schoothondjes. Ondanks zijn naam is de “petit” basset griffon vendeén een grote viervoeter in een klein lijfje. Hij is een fantastische hond, tenminste voor baasjes die hem begrijpen. En die hem voldoende snuffeltijd bieden!

Kenmerken

Grootte: 34 – 38 cm
Gewicht: 11 – 16 kg
Levensverwachting: 13 – 15 jaar
Vachtverzorging: Gemiddeld – wekelijks borstelen, af en toe naar het trimsalon
Karakter:
  • eigenwijs
  • vrolijk
  • grappig
  • actief
Bewegingsbehoefte: veel
TEKST: Evi Maveau
FOTO’S: Shutterstock
Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]