Whippet

Whippet
Elegant, gracieus, sportief, intelligent en ontzettend lief. Het zijn slechts enkele kwaliteiten die de whippet in zijn cv kan neerpennen. Hoewel dit Britse ras nog steeds bekendstaat als racehond, heeft hij ook alles in zijn mars om het te schoppen tot de perfecte huishond.

OORSPRONG

Zoals zijn uiterlijk duidelijk aangeeft, behoort de whippet tot de familie van de windhonden. De oorsprong van deze kleine jachthond is echter minder helder. Sommigen beweren dat de viervoeter afstamt van de faraohond. Deze nationale viervoetige trots van Malta staat bekend als een uitmuntend konijnenjager, een activiteit die de whippet allesbehalve onbekend is. Enkele van deze faraohonden zouden tijdens de Romeinse invasie in Groot-Brittannië beland zijn, waar ze verder evolueerden tot het fijngebouwde windhondje dat we vandaag kennen. Of daar al dan niet andere rassen aan te pas kwamen, daarover zijn de meningen opnieuw verdeeld. Verschillende bronnen suggereren dat de whippet mogelijk een bloedverwant is van greyhounds, terriërs en spaniëls. Deze kruisingen zouden plaatsgevonden hebben in de tweede helft van de negentiende eeuw, het moment waarop de whippet aan populariteit won bij de arbeidersklasse in de noordelijke Engelse graafschappen. De grotere greyhounds waren duurder in aanschaf, waardoor enkel de elite ze in huis had.

Advertentie

Net zoals de greyhound het leven van de elite beïnvloedde, vervulde de whippet een belangrijke rol in het dagelijkse arbeidersleven. Vooral bij mijnwerkers was deze viervoeter om verschillende redenen gegeerd. Toen in 1835 het verbod op honden-, beren- en stierengevechten geïntroduceerd werd, moesten de Engelsen op zoek naar andere vormen van volksvermaak. Zo ontstonden de zogenoemde rag races, korte wedstrijden waarbij de honden zo snel mogelijk in een rechte lijn naar hun baasjes moesten rennen.
De naam whippet, afgeleid van het Engelse “to whip”, duikt rond 1880 voor het eerst op. Het betekent zoveel als “uitgooien”, wat ook letterlijk gebeurde aan de start van elke rag race. Terwijl de eigenaars aan de finish druk met hun “rag” of doek stonden te zwaaien, zwierden onbekenden aan de start de honden in de juiste richting, om een sneller vertrek in de hand te werken.
Niet alleen de snelheid van deze viervoeters zorgde voor het nodige entertainment. Hun jachtinstinct bracht ook vlees in de kookpot. Net als de eerdergenoemde faraohond beschikt de whippet over de nodige (visuele) capaciteiten om uit te blinken in de konijnenjacht, wat opnieuw uitmondde in een vorm van vermaak: snap coursing.  Voor deze vrij dieronvriendelijke bezigheid werden konijnen in een omheind terrein losgelaten. Het was dan aan de whippets om de dieren te vangen en te doden. Gelukkig lokte de nieuwe “hondensport” al snel de nodige controverse uit, waardoor er een verbod kwam. Rag races werden daarentegen steeds populairder.

In 1890 erkende de Engelse Kennel Club het ras. Enkele jaren later, in 1899, volgde de eerste rasclub.
Aan het begin van de twintigste eeuw werd de whippet ook populairder bij de elite en ruilde hij zijn imago van hond van de arbeidersklasse in voor een iets elegantere status. Veel Engelse ladies beschouwden de viervoeter als een must-have accessoire en organiseerden er zelfs races mee. Vandaag weet de whippet elke laag van de bevolking te bekoren en kennen we hem vooral als een prachtige en lieve gezinshond.

RASKENMERKEN

Hoewel hij wordt gezien als één van de kleinere windhonden, is de whippet zonder twijfel een middelgrote hond. Deze viervoeter beschikt over dunne maar stevige poten, waarmee hij in slechts enkele seconden tijd een snelheid tot 55 kilometer per uur kan halen. Zijn ledematen zijn mager, lang en gespierd. Kortom, hij is voorzien van de perfecte uitrusting om uit te blinken in tal van hondensporten.
Verder heeft het ras een lang hoofd, spitse snuit en een diepe borstkas. De oren zijn klein, fijn en rooskleurig. In combinatie met zijn glanzende en levendige ogen, die ietsje verder van elkaar verwijderd staan dan bij andere honden, resulteert dit in een schattige en onweerstaanbare viervoeter.

Hoewel er vroeger, in de begindagen van het ras, mogelijk ruwharige exemplaren rondliepen, is de vacht van de hedendaagse whippet kort en glad. De vachtkleur kan variëren. Zowat alle kleuren zijn gangbaar, van wit met patronen tot zwart, zwart-wit, blauw, volledig gestroomd en beige gecombineerd met een donker masker. Dit ras verhaart amper, wat het huishouden enigszins aangenamer maakt.

KARAKTER

De whippet heeft een bijzonder opgewekt en lief karakter. Hij weet zich makkelijk aan te passen aan veranderende omstandigheden, mits hij tijdens zijn opvoeding het nodige zelfvertrouwen meekreeg. De whippet staat namelijk bekend om zijn verlegenheid. Toch is hij niet te verlegen om steeds weer goed gezelschap op te zoeken. Als het niet van zijn baasje is, dan kan een viervoetige vriend hem ongetwijfeld ook bekoren. Whippets worden vaak met minstens twee gehouden, omdat ze zo graag in elkaar verstrengeld raken. Al spelend of al slapend, als het maar gezellig is.

Advertentie

In huis is de whippet een echte couch potato. Hij slaapt veel, liefst op een comfortabele zetel, op bed of op een kussen waar hij helemaal in kan wegzakken. Over het algemeen is de whippet vrij rustig van aard en ook wel een tikkeltje gevoelig. Maar dat kan snel veranderen, want de whippet die in huis leeft, is onherkenbaar van zodra hij de deur uitgaat. Dan haalt deze couch potato zoals gezegd topsnelheden die kunnen oplopen tot 55 kilometer per uur. Deze bliksemschicht beweegt graag en kiest daarbij ook wel eens het hazenpad, letterlijk dan. Want door zijn jachtinstinct kan onze viervoetige vriend stevig uit de hoek komen wanneer hij klein wild opmerkt.

OPVOEDING

De whippet is een intelligente viervoeter, een kwaliteit die hij graag in zijn voordeel gebruikt. En dat begint al zodra hij zijn nestje verlaat. Een whippetpup doet namelijk niets liever dan grenzen aftasten. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk met hem aan de slag te gaan, voordat hij te veel slechte gewoontes aanleert. Ook zijn verlegen aard is een reden om zo snel mogelijk met een goed socialisatieproces te starten.
Hoewel het een intelligent en leergierig ras is, laat de whippet zich niet zomaar overhalen om te gehoorzamen. Dit vrijgevochten zieltje is een onafhankelijke denker en doener. Leuke speeltjes en lekkernijen kunnen hem mogelijk op andere gedachten brengen.

GEZONDHEID EN VERZORGING

Net als de meeste windhonden is de whippet over het algemeen goed bestand tegen ziektes en kwaaltjes. Dit komt vooral dankzij zijn geringe populariteit, maar ook omdat het ras vooral gefokt wordt op snelheid en dus minder op het uiterlijk. Hierdoor wordt de kans op gezondheidsproblemen meteen een pak kleiner. Het is opletten voor oogafwijkingen als progressieve retina atrofie (PRA) en cataract. De meeste fokkers houden daar rekening mee, om te voorkomen dat de whippet aanhoudende oogproblemen ontwikkelt.

Wanneer een whippet onder het mes moet, is het wel opletten met verdovende middelen. Hierop kan het ras immers gevoelig reageren, iets waar een goede dierenarts zeker van op de hoogte is. Omdat ze op sommige momenten zo ondoordacht en snel achter een dier kunnen aangaan, is de kans op verwondingen en blessures reëel. Wie goed zorg draagt voor deze lieve, aandoenlijke brok energie kan er jaren plezier mee beleven.

LEVEN MET EEN WHIPPET

Wie op zoek is naar een leuke gezinshond die binnenshuis de gezelligheid zelve is en buitenshuis barst van de energie, is bij de whippet aan het juiste adres. Deze knapperd combineert tal van eigenschappen die menig hondenliefhebber weten te bekoren.

Kenmerken

Grootte: 44 – 51 cm
Gewicht: 7 – 20 kg
Levensverwachting: 12 – 15 jaar
Vachtverzorging: weinig
Karakter:
  • intelligent
  • actief
  • enthousiast
  • vriendelijk
Bewegingsbehoefte: veel
TEKST: Annick Hus
FOTO’S: Hondermooi
Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]