Huisdieren voortaan toegelaten in huurwoningen

welkom honden huis

©Shutterstock

Advertentie

Huisdieren mogen voortaan enkel nog in uitzonderlijke gevallen geweigerd worden in huurwoningen. Tot nu werd in standaard-huurcontracten vaak een verbod op het houden van huisdieren opgenomen. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft aangekondigd dat de zaken nu worden omgedraaid: huisdieren worden standaard toegelaten, tenzij de huurwoning ongeschikt is.

Tot nu toe was het voor hondenbaasjes die zich op de huurmarkt moeten begeven niet simpel. Huurwoningen waar ook onze kwispelende vrienden welkom zijn, waren schaars. Modelhuurcontracten bevatten namelijk vaak een clausule die vermeldt dat de huurders geen dieren mogen houden, tenzij na schriftelijke toestemming van de verhuurder. Daarenboven kon de verhuurder zijn toestemming nadien makkelijk intrekken. Die clausule leidde tot verschillende rechtszaken op initiatief van huurders die uit woning werden gezet omdat ze een huisdier hadden. Meermaals kregen deze huurders gelijk van de rechter, omwille van de schending van hun recht op privacy.

Hartverscheurende verhalen
Dat de vroegere clausule heel wat menselijk leed veroorzaakte, ondervindt ook Ben Weyts. ‘Mijn mailbox zit vol met hartverscheurende verhalen van mensen die afscheid hebben moeten nemen van hun dieren omdat ze nergens anders konden huren’, verklaart de minister van Dierenwelzijn.

Advertentie

Hij bereikte een akkoord met Verenigde Eigenaars, organisatie die belangen van verhuurders behartigt over de aanpassing van standaard-huurcontracten. Deze bevatten vanaf nu een clausule waarin staat dat de verhuurder niet mag verbieden dat de huurder een huisdier houdt. Een verbod kan enkel nog als het reglement van een appartementsgebouw het houden van huisdieren verbiedt of als een huurwoning niet geschikt is voor het houden van een bepaald dier. ‘Dus geen Duitse scheper in een klein appartementje,’ verduidelijkt Weyts, ‘want ook dat is geen goede zaak voor het dierenwelzijn.’

 

 

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]