Je kan nu een asielhond een daguitstap cadeau doen

freddy

Wat als je een asielhond een daguitstap cadeau kunt doen? Het kan, want Dierenbescherming Mechelen lanceerde onlangs het initiatief “Asielhond Dagje Weg”. WOEF-medewerker en asiel­vrijwilliger Annick trok op een druilerige herfstdag op pad met Freddie, een charmante 10-jarige amstaffmix die al een jaar wacht op zijn forever home.

Advertentie

Het is een trieste realiteit voor veel asielhonden: weken-, maanden- of zelfs jarenlang zitten ze vast tussen vier muren. Het verblijf in een opvangcentrum kan buitengewoon stresserend en emotioneel uitputtend zijn. Hoewel medewerkers en vrijwilligers proberen om de dagelijkse routine te doorbreken, blijft het leven van een asielhond over het algemeen een eenzaam bestaan.

Om af en toe een lichtpuntje in hun leven te brengen, lanceerde Dierenbescherming Mechelen het initiatief Asielhond Dagje Weg. Het principe is eenvoudig: via de website kunnen mensen 50 euro doneren, waarmee ze een van de asielhonden kunnen trakteren op een dagje uit. (Tekst gaat verder onder tekst.)

asielhond

Adoptiekansen vergroten
Dit initiatief zorgt er niet alleen voor dat asielhonden kunnen genieten van enkele onvergetelijke momenten. Ook vrijwilligers krijgen de kans om de honden beter te leren kennen in andere situaties, wat hun kansen op adoptie mogelijk vergroot. Dus wie doneert helpt ook mee om viervoeters aantrekkelijker te maken voor adoptanten. Freddie is zo’n viervoeter die wel wat extra aandacht kan gebruiken. Deze amstaffmix verblijft sinds december vorig jaar in het asiel. Enkele maanden geleden werd hij onder het Old but Gold-programma ter adoptie geplaatst. Dit initiatief moet mensen aanmoedigen om oudere honden te overwegen, waarbij het asiel alle medische kosten dekt. Tot nog toe was er maar weinig belangstelling voor deze charmante 10-jarige reu. Daarom besloot ik om deze hartverwarmende krachtpatser mee op pad te nemen.

Op ontdekking
De dag begon met een autorit, maar het was niet bekend was of Freddie er ervaring mee had. Gelukkig nam hij gemakkelijk plaats op de achterbank, waar hij een veiligheidsgordel om kreeg. Hoewel hij de rit af en toe best spannend leek te vinden, verliep de reis naar het Hazewinkel-domein in Willebroek zonder problemen. Eens toegekomen was de lieve Freddie meteen in zijn element. De overvloed aan nieuwe geuren en plekken om te ontdekken was een welkome afwisseling voor deze kwieke tiener. Zijn neus leek geen moment stil te staan, en elk hoekje dat hij passeerde, wilde hij verkennen. Dat de regen met bakken uit de hemel viel, deerde hem niet. (Tekst gaat verder onder tekst.)

asielhond

Lunchtijd
Na een doorweekte wandeling van ongeveer 7 kilometer langs het water gingen we naar The Boathouse, een taverne waar honden altijd welkom zijn. Hier begon Freddie zijn ontdekkingstocht op het overdekte terras, waar hij opnieuw enthousiast rondsnuffelde en alles nauwlettend observeerde. De vriendelijke begroetingen van voorbijgangers prikkelden Freddies nieuwsgierigheid. Zijn drang om te weten wat er zich binnen allemaal afspeelde werd steeds groter. Voordat hij het goed en wel besefte, zat hij zelf in die drukke en vooral warme en droge omgeving te genieten van zijn vrijheid.

Advertentie

Mister popular
De aanwezigheid van al die vriendelijke mensen maakte niet alleen Freddie nieuwsgierig. Sommigen van hen waren ook nieuwsgierig naar deze knappe viervoeter en kwamen graag kennismaken. Hij werd zelfs getrakteerd op koekjes. Ook toen een hond twee tafels verder recht in het gezichtsveld van Freddie samen met zijn baasjes plaats nam, hield deze kanjer het hoofd koel. Spannender was het moment toen een vrouw pal naast hem kwam zitten en haar handtas als het ware voor Freddies neus plantte. Maar niets weerhield deze knappe viervoeter zich voortreffelijk te gedragen.

‘Helaas eindigde de uitstap op dezelfde plek waar hij begon: in Freddies asielhok’

Geslaagde dag
Nadat Freddie was opgewarmd, maakte hij nog een half uur durende wandeling voordat hij keurig werd afgedroogd en weer in de auto plaats nam. Daar kon hij nog rekenen op een laatste traktatie, hoewel hij onderweg al behoorlijk wat lekkernijen verorberde. Maar dat maakt een daguitstap nu eenmaal des te leuker. Het was de kers op de taart van een gezellige, leuke en geslaagde dag. Op de terugweg naar het asiel strekte hij zich uit op de achterbank, alsof hij al voorbereid was op het volgende avontuur. Helaas eindigde de reis op dezelfde plek waar hij begon: in zijn hok in het asiel. (Tekst gaat verder onder tekst.)

Asielhond

Verlangen naar meer
Ondanks de uitstekende zorg die hij bij Dierenbescherming Mechelen krijgt, was het tijdens de uitstap overduidelijk dat Freddie verlangt naar een leven dat comfortabeler en gelukkiger is. Vooral wanneer zijn ogen begonnen te stralen, zijn staart vrolijk kwispelde en er een brede glimlach verscheen op zijn prachtige snoet, werd het steeds moeilijker om aan de gedachte te weerstaan om hem niet mee naar huis te nemen. Wil je meer weten over Freddie en zijn lotgenoten? Check dan zeker de website van Dierenbescherming Mechelen. Samen met hem wachten langzitters als Deejay, Mike, Simba, Snoopy en Ceasar nog steeds op die ene perfecte match. Deze honden hebben stuk voor stuk een peperkoeken hart. Het enige wat ze vragen is de nodige toewijding en geduld, zodat ze zich kunnen ontplooien tot de perfecte viervoeter.

Kan je deze kanjers geen warme thuis geven? Overweeg dan zeker om ze een dagje uit cadeau te doen. Hoewel je er geen tastbare beloning voor krijgt, bezorg je een viervoeter (en een vrijwilliger) een onvergetelijke dag en vergroot je wellicht zijn kansen op een gouden mand.

Trakteer op een daguitstap
Een asielhond trakteren op een daguitstap kan via de webshop van Dierenbescherming Mechelen onder “acties” en kost 50 euro. Meer info: Dierenbeschermingmechelen.be.

Maak deel uit van onze roedel...

In een tijd als deze is het een uitdaging om betrouwbare informatie te vinden. WOEF helpt je echter het kaf van het koren te scheiden. Onze journalistiek wordt mogelijk gemaakt door betalende lezers en zorgt ervoor dat wij je op de hoogte kunnen houden van alles wat er gebeurt in de hondenwereld. Als abonnee ben jij de drijvende kracht achter onze verrassende verhalen en onmisbare informatie voor ieder hondenbaasje. Steun ons vandaag nog door een abonnement te nemen en krijg er een cadeaubon van Maxi Zoo bovenop.  Zo word jij ook een deel van onze roedel!

Schrijf je nu in
voor de nieuwsbrief

En ontvang het allerlaatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox.

Winkelwagen
[profilepress-registration id="2"]
[profilepress-login id="2"]